Russland krever møte i Sikkerhetsrådet

SLAVJANSK: En soldat fra Ukraina står vakt ved en vei i Slavjansk 2. mai.

SLAVJANSK: En soldat fra Ukraina står vakt ved en vei i Slavjansk 2. mai. Foto: Darko Vojinovic (Ap)

Russland krever et møte i FNs sikkerhetsråd om ukrainske styrkers angrep på Slavjansk, oppgir kilder i Russlands FN-delegasjon.

02.05.14 18:25

New York (NTB-Reuters): Russland ønsker å drøfte «den alvorlige opptrappingen av volden i Ukraina», der det fredag var harde kamper mellom ukrainske sikkerhetsstyrker og separatiststyrker.

Samtidig sier Ukrainas fungerende president sent fredag ettermiddag at operasjonen i Slavjansk fortsetter. Han oppfordrer de russiskvennlige styrkene til å legge ned våpnene og løslate gisler.

Fredag ettermiddag kom det også meldinger om sammenstøt andre steder i Ukraina. I Odessa skal pro-russiske opprørere ha angrepet 1500 mennesker som demonstrerte for nasjonal enhet i Ukraina.


Motstridende opplysninger
Det er fullstendig motstridende opplysninger om situasjonen i Slavjansk.

De såkalte «separatiststyrkene» hevder overfor nyhetsbyrået Interfax at de har kontroll over nesten hele Slavjansk, med unntak av noen gater i forstedene, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Opplysningene er stikk i strid med opplysningene fra den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU tidligere fredag om at ukrainske styrker kontrollerer hele Slavjansk.

Mener Ukraina brøt avtale
Russland hevdet tidligere fredag at Ukraina har gitt Genève-avtalen nådestøtet med militæroffensiven øst i landet. Nå ønsker Russland møte i sikkerhetsrådet om utviklingen.

ENIGE OM GJENGJELDELSE: Tyskland og USA ble fredag enige om at Russlands Ukraina-politikk skal koste landet, sier president Barack Obama. Her er han sammen med Tysklands statsminister Angela Merkel. Foto: Pool (Reuters)


– Mens Russland forsøker å avspenne og løse konflikten, har regimet i Kiev satt inn luftvåpenet mot fredelige samfunn, startet gjengjeldelsesangrep og i bunn og grunn tatt knekken på det siste håpet om å holde Genève-avtalen i live, sier Dmitrij Peskov. Han er president Vladimir Putins talsmann.

FØRSTE OFFENSIVEN: Operasjonen i Slavjansk er den første store ukrainske offensiven mot pro-russiske demonstranter. Foto: Andrei Petrov (Ap)


- Bli holdt ansvarlig
Avtalen fra Genève ble inngått mellom Ukraina, Russland, USA og EU. Målet med avtalen var å dempe spenningene øst i Ukraina.

Ifølge Peskov vil makthaverne i Kiev bli holdt ansvarlig for militæraksjonen.

– Først og fremst vil de bli holdt ansvarlig av sitt eget folk, presiserer han etter at ukrainske sikkerhetsstyrker natt til fredag startet en militæroffensiv mot separatistene øst i landet.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.