*Nettavisen* Nyheter.

Russland legger ned veto mot FN-oppdrag i Georgia

New York (NTB-Reuters-AP): Russland har lagt ned veto i FNs sikkerhetsråd mot et vestlig forslag om å forlenge FN-operasjonen i Georgia.

16.06.09 02:25

Forslaget gikk ut på at observatørstyrken i den tidligere sovjetrepublikken skulle kunne fortsette sin virksomhet i to ekstra uker. Russland var det eneste landet som stemte nei i avstemningen mandag kveld, men Kina og tre andre land stemte blankt.

Bakgrunnen for uenigheten er at russerne, som anerkjenner de to georgiske utbryterregionene Abkhasia og Sør-Ossetia som selvstendige stater, ikke ville godta at forslaget henviste til Georgias «territoriale integritet». Den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin har omtalt resolusjonsutkastet som «politisk gift».

En to ukers forlengelse av mandatet til observatørstyrken UNOMIG ville gitt medlemmene av Sikkerhetsrådet mer tid til å komme fram til en endelig resolusjonstekst. Det russiske vetoet betyr imidlertid at styrken opphører å eksistere.

Dermed vil rundt 130 militære observatører og et titalls politifolk etter alt å dømme måtte forlate Georgia, nesten 16 år etter at UNOMIG ble opprettet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.