Mandag markerte Russland seieren over Nazi-Tyskland under andre verdenskrig, med en stor militær parade på Den røde plass.

– Gratulerer med den store seiersdagen, det var da vi forsvarte fedrelandet, sa president Vladimir Putin da han åpnet talen sin under seiersdagsfeiringen.

I talen sammenlignet Putin styrkene i Ukraina med dem som kjempet for Sovjetunionen mot Nazi-Tyskland under andre verdenskrig.

Hevdet Vesten forberedte invasjon

I vestlige medier har det vært spekulert på om Putin ville bruke dagen til å varsle opptrapping i Ukraina eller en annen type kursendring i konflikten.

Men talen inneholdt ingen slike uttalelser.

I stedet gjentok den russiske presidenten sine påstander om at USA, Vesten og Nato har skylden for konflikten.

– I desember i fjor foreslå vi en avtale om sikkerhetsgarantier. Russland oppfordret Vesten til å gå inn i ærlig dialog, på jakt etter kompromissløsninger, for å ta hensyn til hverandres interesser. Det hele var forgjeves, sa Putin ifølge The Guardian.

Han hevdet at Vesten forberedte en straffeoperasjon i Donbas, øst i Ukarina:

– Nato-landene ønsket ikke å høre på oss, noe som betydde at de hadde helt andre planer, og vi så dette. Åpenbart var det forberedelser i gang, for nok en straffeoperasjon i Donbas, og en invasjon av våre historiske land, inkludert Krim, sa Putin.

Han la ikke frem noe bevis for disse påstandene.

Putin sa videre at den såkalte «spesialoperasjonen» var nødvendig for å avverge trusselen.

Talen ble holdt i forbindelse med en stor militærparade under markeringen av seiersdagen.


Fryktet full mobilisering

Vanligvis vekker ikke dagen så stor oppmerksomhet i utlandet, men i år ble Putins budskap fulgt med argusøyne av en hel verden, og spesielt i nabolandet Ukraina, der innbyggerne fryktet at han ville erklære en full militær mobilisering.

Det vil si at alle russiske menn i stridsdyktig alder kan bli kalt inn til å delta i krigen.

Nylig tonet utenriksminister Sergej Lavrov ned seiersdagens betydning for krigen, og enkelte analytikere tror Putin først og fremst vil rette oppmerksomheten mot hva Russland har oppnådd i Ukraina så langt samtidig som han vil forsøke å framstille Russland som en fredsnasjon.

Les også

Putin har tapt

Har nå full kontroll på Mariupol

Da Russland invaderte Ukraina 24. februar, begrunnet Putin det med at landet skulle «avnazifiseres», et budskap han har holdt fast på.

Russiske styrker og prorussiske separatister har nå full kontroll over havnebyen Mariupol, bortsett fra stålverket Azovstal, der ukrainske styrker fra Azov-bataljonen fortsatt holder stand.

I dagene før krigen har det også vært harde kamper i Donbas-regionen øst i landet, og enkelte har ment at Russland har hatt som mål å ta hele Luhansk-fylket før 9. mai.

Russland vil etter alt å dømme gjennomføre rakettangrep mot Ukraina, sier Ukrainas forsvarsledelse i en advarsel rett før seiersdagsparaden i Moskva.


Ukraina advarer mot russiske rakettangrep

Den ukrainske generalstaben melder også at russiske styrker har begynt å beslaglegge personlige dokumenter fra lokalbefolkningen i russiskkontrollerte områder i Zaporizjzja-regionen, og at folk tvinges til å delta i seiersdagsmarkeringer.

Ifølge det ukrainske militæret har Russland utplassert om lag 19 taktiske kampbataljoner i den russiske Belgorod-regionen, like ved den ukrainske grensen.

Disse gruppene består av om lag 15.200 soldater med stridsvogner, rakettbatterier og andre våpen.

Zelenskyj på seiersdagen: – Vi vant da. Vi vil vinne nå

Ukraina kommer til å vinne krigen mot Russland. Det slår president Volodomir Zelenskyj fast i en uttalelse på seiersdagen 9. mai.

– Vi kjemper for våre barns frihet, og derfor kommer vi til å seire, heter det i uttalelsen som Zelenskyj la ut på sin offisielle kanal på meldingstjenesten Telegram mandag, ifølge den britiske avisa Guardian.

– Vi vil aldri glemme det våre forfedre gjorde under andre verdenskrig, der mer enn åtte millioner ukrainere ble drept. Veldig snart vil vi ha to seiersdager i Ukraina. Mens andre ikke vil ha noen, heter det videre i meldingen.

– Vi vant da. Vi vil vinne nå, skriver Zelenskyj.

Stoltenberg ber Putin stanse krigen

Nato-sjef Jens Stoltenberg ber Vladimir Putin stanse krigen i Ukraina umiddelbart.

Oppfordringen kommer i et intervju som den tyske avisa Die Welt publiserte mandag – samtidig som russerne feirer seieren over Tyskland i andre verdenskrig.

Dagen kalles i Russland for seiersdagen. Stoltenberg ønsker ikke å kommentere spekulasjonene om at Putin kan bruke dagen til å varsle opptrapping i Ukraina.

I stedet oppfordrer han Putin til å stanse krigen umiddelbart og begynne fredsforhandlinger.

– Vi står fast ved Ukrainas side og vil fortsette å hjelpe landet med å utøve sin rett til selvforsvar, legger han til.