Finlands president Sauli Niinistö og statsminister Sanna Marin går inn for en finsk søknad til Nato. Det varslet de i en felles uttalelse torsdag. Søknaden sendes søndag 15. mai, skriver flere medier. Det er ventet at Sverige raskt vil følge etter.

- NATO-medlemskap vil styrke Finlands sikkerhet. Som medlem av Nato vil Finland styrke hele forsvarsalliansen. Finland må søke om Nato-medlemskap snarest, heter det i en pressemelding fra den finske regjeringen, ifølge Helsingin Sanomat.

- Vi håper at de nasjonale grepene som fortsatt trengs for å nå denne løsningen vil bli tatt raskt i løpet av de neste dagene, heter det videre.

Svensk avis takker «storebror»

Den svenske regjeringen har kalt inn til et ekstraordinært møte allerede mandag og kan komme til å skrive sin Nato-søknad allerede samme dag, melder Expressen.

På lederplass takker avisa Finland:

«Takk for Nato-hjelpen, storebror Finland», heter det i lederen hos Expressen.

«Uten Finland hadde Sverige aldri tatt skrittet inn i Nato. Så fra bunnen av våre svenske hjerter; takk, storebror!», heter det i kommentaren.

Norge, Danmark og Island kan ratifisere svensk og finsk Nato-medlemskap samme dag, opplyser statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– I Norden er vi enige mellom Danmark, Norge og Island om at vi skal være tidlig ute, og gjerne på samme dag, sier Støre til NTB.

Russland: - En trussel

Russland kaller utsiktene til finsk Nato-medlemsskap og de klare signalene fra Niinistö og Marin en trussel, melder The Guardian og nyhetsbyrået Reuters.

Peskov sier i en telefonsamtale med vestlige journalister at Finlands Nato-tilnærmelser «definitivt» er en trussel mot Russland. Han sier videre at Finland med dette har sluttet seg til de «uvennlige» trekkene EU har foretatt mot Russland. Han kaller det også beklagelig og noe som gir grunnlag for «symmetrisk respons», oppsummerer The Guardian.

– Alle vil unngå strid mellom Russland og Nato, og utvidelse av Nato vil ikke gjøre verden eller Europa mer stabilt, sa Kremls talsmann videre.

Peskov skal også ha sagt at angrep mot russiske regioner som grenser til Ukraina betyr at det er behov for ytterligere tiltak for «å sikre sikkerheten til disse regionene».

Advarer Vesten

- Vi er klare til å reagere resolutt hvis noen blander seg inn i vår spesielle militæroperasjon i Ukraina, sier Kreml-talsmann Dmitry Peskov, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Les mer: Harde kamper om Donbas: - De er tallmessig underlegne

Peskov understreker at Putin flere ganger har sagt at Russland ikke vil akseptere hvis noen andre land går inn i Ukraina og forstyrrer russernes «spesielle militæroperasjon». Han understreket også at verken Kreml, Nato eller noen andre ønsker en direkte krig mellom Russland og Nato.

Tass kontrolleres av russiske myndigheter og sprer russisk propaganda, de kaller for eksempel ikke krigen i Ukraina for en krig, men en «spesiell militæroperasjon».

Les også: Carl Bildt til Nettavisen: – Den sammenlikningen jeg gjør hele tiden, er 1939 og Hitler og Polen

- Det er et scenario alle ønsker å unngå. Vi ønsker det ikke, og både Nato, Washington, men ikke minst Joe Biden har vært klare på at det er noe alle ønsker å unngå, sier Peskov.

Uttalelsene fra Peskov kommer etter at Russlands tidligere president Dmitry Medvedev skrev på Telegram at våpenleveransene til Ukraina økte sannsynligheten for et sammenstøt mellom Nato og Russland, noe som ifølge Medvedev kan utløse en atomkrig.

Hevder Putin sender soldater uten trening og med våpen fra 1800-tallet til fronten

- Historisk beslutning

Finlands justisminister Anna-Maja Henriksson støtter beslutningen på det sterkeste, melder Helsingin Sanomat.

- Dette er en historisk kunngjøring fra både presidenten og statsministeren. Kunngjøringen fra den utenrikspolitiske ledelsen vil bane vei for å styrke landets sikkerhet og beslutning om Nato-medlemskap i nær fremtid, sier Henriksson ifølge den finske avisa.

Les også: SV snur om Nato-utvidelse: Vil støtte Finland og Sverige

Estlands statsminister Kaja Kallas kommer også med støttende ord etter nabolandets avgjørelse.

- Våre naboer i nord skaper historie i dag. Dagens beskjed fra Sanna Marin og Sauli Niinistö lager vei i vellinga for at Finland blir med i Nato. Dere kan være sikre på at dere har vår fulle støtte. Vi støtter en rask prosess, og vil fra vår side gjør alt i vår makt for at de nødvendige stegene blir tatt så raskt som mulig, skriver Kallas på Twitter.

Ventet

Utfallet fra Finland var ventet, sier forsker Karsten Friis ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

- Dette er veldig positivt for nordisk sikkerhet og norsk sikkerhet. Også gir det jo masse mulighet, hvis Sverige også blir med, for et mye tettere forsvarssamarbeid i Norden, sier han til NTB.

Skylder på Russland

Erna Solberg (H) mener at det er Russlands feil at Nato utvides østover.

- Det er åpenbart at Russlands brutale invasjon av Ukraina er den direkte årsaken til at Finland nå ønsker å bli medlem i Nato. At Nato nå utvides østover, skyldes derfor Russlands egne handlinger, sier Høyre-leder Erna Solberg til NTB.

Det er svært viktig at tiden mellom Finlands søknad og en formell innlemmelse i alliansen blir så kort som mulig, sier hun.

- Norge må delta i de nødvendige sikkerhetsarrangementene for Finland i denne perioden, legger hun til.

Stoltenberg: - Vil skje raskt og smidig

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg sier i en uttalelse at forsvarsalliansen ønsker Finland varmt velkommen dersom landet søker medlemskap.

Stoltenberg sier i uttalelsen at han imøtekommer uttalelsen fra den finske presidenten Sauli Niinistö og statsminister Sanna Marin om at de støtter en medlemskapssøknad for Finland.

– Dersom Finland bestemmer seg for å søke, blir de ønsket varmt velkommen i Nato og søknadsprosessen vil skje raskt og smidig, sier Stoltenberg i en uttalelse.

Dato for søknaden

Flere medier opplyser at den offisielle søknaden vil bli sendt til Stoltenberg og Nato, søndag 15. mai.

Det er Niinistö, sammen med utenriks- og sikkerhetspolitikkomiteen i den finske nasjonalforsamlingen, som formelt skal ta stilling til om Finland skal bli Nato-medlem. Forsvarskomiteen i nasjonalforsamlingen har allerede slått fast at de mener Nato-medlemskap er det beste alternativet for Finlands sikkerhet.

Les også: Russland truer Finland om Nato-medlemskap

Både Niinistö og Marin er enige om at det var viktig å ta seg god tid i denne prosessen. De forteller at det har vært nødvendig med tid til å knytte bånd til internasjonale kontakter og få en god posisjon innenlands i Riksdagen.

- Sverige følger etter

Ifølge avisen Expressen vil Sverige følge etter ved å bestemme seg mandag i neste uke for om Sverige skal søke om Nato-medlemskap. De vil da samme dag sende søknad om å bli medlem i forsvarsalliansen.

Den formelle avgjørelsen skal tas i et ekstraordinært møte i den svenske regjeringen, ifølge kildene. Partiet Socialdemokraterna skal ha sitt siste digitale medlemsmøte om Nato-spørsmålet torsdag. Opplysningene kommer kort tid etter at Finlands president Sauli Niinistö og statsminister Sanna Marin sa torsdag at de stiller seg positive til finsk Nato-medlemskap.

En sikkerhetspolitisk rapport om svensk Nato-medlemskap skal legges fram fredag. Den kommer ikke til å konkludere konkret om Sverige bør søke om medlemskap, men konklusjonen er ventet å ligge mellom linjene, opplyser Expressens kilder.

Onsdag tok Storbritannias president Boris Johnson turen til både Sverige og Finland i forbindelse med nye samarbeidsavtaler, og lovet militær hjelp dersom noen av landene blir angrepet.

Avtaler med Storbritannia

Siden Finland og Sverige per i dag ikke er Nato-medlemmer, har de ikke rett til militær støtte fra alliansen om de skulle bli angrepet.

Onsdag var imidlertid Storbritannias statsminister Boris Johnson på besøk i begge landene. Han undertegnet nye forsvarsavtaler med både Finland og Sverige.

Avtalene sikrer landene britisk militær støtte dersom de skulle bli angrepet.

På en pressekonferanse sammen med Johnson fikk Sauli Niinistö spørsmål om hvorvidt et finsk Nato-medlemskap kan provosere Russland. Han slo fast at den russiske invasjonen av Ukraina endret alt.

- De er villige til å angripe et naboland. Mitt svar er derfor at de har seg selv å takke for det som nå skjer. Se deg selv i speilet, sa Niinistö, med adresse til Russlands president Vladimir Putin.