RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russland nekter å utlevere norske forskningsdata

Bergen (NTB): Fiskeri- og kystdepartementet har bedt russiske myndigheter om å levere tilbake forskningsutstyr og -data som ble beslaglagt for over tre år siden.

Russland har stemplet de norske forskningsdataene fra Barentshavet som statshemmeligheter, og har foreløpig nektet å utlevere datasett og -utstyr, skriver På Høyden.

Forskningsprosjektet var et samarbeid mellom Havforskningsinstituttet, Universitetet i Bergen og russiske forskere ved havforskningsinstituttet i Murmansk. I september 2007 ble det satt ut fem oseanografiske observasjonsrigger mellom Franz Josefs land og Novaja Semlja.

Instrumentene ble hentet opp fra havet ett år senere. Avtalen var at en norsk forsker skulle få med seg utstyr og datasett, men en russisk offiser som var om bord, hadde andre planer. Alt ble i stedet sendt til Murmansk slik at russiske myndigheter kunne kontrollere hva datasettene inneholdt.

Havforskningsinstituttet har vært i kontakt med sine russiske kolleger, og Fiskeri- og kystdepartementet har også forsøkt å få utstyret tilbake. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere