Russland nekter for å ha bedt Assad gå av

Regjeringen til den russiske presidenten Vladimir Putin nekter for å ha forsøkt å presse Bashar al-Assad til å trekke seg.

Regjeringen til den russiske presidenten Vladimir Putin nekter for å ha forsøkt å presse Bashar al-Assad til å trekke seg. Foto: Sputnik (Reuters)

Russland avviser at en utsending fra president Vladimir Putin før jul ba Syrias president Bashar al-Assad om å gå av.

Avisa Financial Times skriver at den daværende sjefen for Russlands militære etterretningstjeneste GRU, generaloberst Igor Sergun, før jul besøkte Assad i Syrias hovedstad Damaskus.

Ifølge to høytstående vestlige etterretningskilder var hans budskap at tiden var inne for Assads avgang. Men dette avvises av russiske myndigheter, som nekter for å ha forsøkt å presse presidenten fra makten.

– Det stemmer ikke, sa Putins talsmann Dmitrij Peskov til det russiske nyhetsbyrået TASS fredag.

– Overgangsordning

Tidligere har både forsvars- og utenriksdepartementet i Moskva avslått å kommentere påstandene overfor Financial Times, som tilsynelatende ikke er i tvil om at de stemmer.

Avisas kilder hevder at Sergun foreslo en overgangsordning der alawittene, den sjiamuslimske sekten som Assad tilhører, fikk beholde makten. Håpet var at Assads avgang ville gjør det lettere å få i stand fredsforhandlinger med moderate opprørere i landet. Ifølge kildene ble forslaget kontant avvist av den syriske presidenten.

Sergun døde 3. januar, bare noen uker etter at møtet med Assad angivelig fant sted. Omstendighetene rundt bortgangen er ikke kjent, men flere medier har skrevet at etterretningssjefen døde brått.

Optimisme

Offisielt har russiske myndigheter hele tiden sagt at det er opp til syrerne selv å avgjøre om Assad eller noen andre skal styre landet.

Financial Times' kilder hevder at Serguns Damaskus-reise skapte optimisme blant vestlige etterretningsfolk. At Russland tilsynelatende hadde endret holdning og presset Assad, ble antatt å bedre sjansene for en fredsløsning i Syria.

At Assad angivelig ga Sergun en kald skulder, ble tolket som at russerne hadde overvurdert sin innflytelse i landet – og feilvurdert den syriske presidenten.

– Putin tok en kikk under panseret til det syriske regimet og fant flere problemer enn han hadde regnet med, sier en av kildene.

– Skeptisk til russerne

Syriske kilder med forbindelser til regimet forteller at Assad og hans regjering gradvis er blitt mer skeptiske til russerne.

Til å begynne med var syrerne lettet over at Russland sendte kampfly til landet og bombet Assads fiender. Men holdningen skal gradvis ha endret seg.

– Assads folk begynte å forstå at når storebror er der og forsvarer dem, kan han kreve ting av dem, sier en syrisk forretningsmann til Financial Times.

Også tidligere skal den syriske presidenten ha gjort det klart at han ikke er innstilt på å la Russland presse ham fra makten. Syria-analytiker Joshua Landis sier til avisa at en syrisk opposisjonell som i 2012 besøkte både Moskva og Beijing, forsvant så fort han kom tilbake til Damaskus.

– Det lot til å være et signal om at Assad ikke ville la Russland utpeke den neste presidenten, sier Landis. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.