RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russland og Ukraina enige om våpenhvile på Krim

Sist oppdatert:
Ukraina og Russland er enige om våpenhvile på Krim fram til 21. mars, opplyser Ukrainas fungerende forsvarsminister.

Kiev (NTB-Reuters): Avtalen mellom Ukrainas og Russlands forsvarsministre innebærer at russiske styrker «ikke vil gripe til våpen» mot ukrainske militærinstallasjoner på Krim i perioden fram til 21. mars, sier Tenjukh.

– En avtale om våpenhvile på Krim er oppnådd med den russiske Svartehavsflåten og Russlands forsvarsdepartement, sa Tenjukh til journalister i Kiev.

Opphever blokade
Nyhetsbyrået AFP skriver at avtalen innebærer at blokaden av ukrainske militærinstallasjoner på Krim oppheves.

Avtalen kommer samme dag som 1,5 millioner mennesker på Krim-halvøya stemmer for eller imot en tilslutning til Russland.

De siste dagene har antall russiske soldater på Krim-halvøya økt kraftig. I henhold til avtalen kan Russland kun ha 12.500 soldater på Krim.

Flere soldater
Fredag var det 18.400 russiske soldater på halvøya, men antallet har i løpet av de siste dagene steget til 22.000, sier Ukrainas fungerende forsvarsminister Ihor Tenjukh.

Hvis Russland overtar Krim-halvøya i Ukraina, kan det føre til et fiendtlig opprør mot landet, mener en sentral tatar-leder på Krim.

– Vi har islamister, wahhabitter, salafister – grupper som har kjempet i Syria, sier tatar-lederen Mustafa Jemilev, som sitter i Ukrainas nasjonalforsamling.


Følg valget live her


Fakta om folkeavstemningen på Krim

* 27. februar vedtok regionforsamlingen på Krim at det 25. mai skulle avholdes en folkeavstemning om økt selvstyre for den autonome regionen, ved å gå tilbake til grunnloven fra 1992.

* Vedtaket kom i etterkant av regimeskiftet i Ukraina 22. februar og ble fattet samme dag som væpnede menn i umerkede uniformer hadde tatt kontroll over forsamlingens lokaler.

* 1. mars ble folkeavstemning framskyndet til 16. mars, og valget står nå mellom 1992-grunnloven og tilslutning til Russland.

* Verken ukrainske myndigheter eller Vesten anerkjenner folkeavstemningen.

* Mandag invitert regionsforsamlingen på Krim Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) til søndagens folkeavstemning. OSSE mener imidlertid at avstemmingen er ulovlig, og har ikke takket ja til å sende observatører.

* Regionforsamlingen vedtok tirsdag en erklæring om løsrivelse fra Ukraina uten å vente på utfallet av folkeavstemningen.

* Russland har sendt tusenvis av soldater til Krim og i praksis tatt full kontroll over halvøya.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere