*Nettavisen* Nyheter.

Russland og Ukraina enige om våpenhvile på Krim

Ukraina og Russland er enige om våpenhvile på Krim fram til 21. mars, opplyser Ukrainas fungerende forsvarsminister.

16.03.14 14:47

Kiev (NTB-Reuters): Avtalen mellom Ukrainas og Russlands forsvarsministre innebærer at russiske styrker «ikke vil gripe til våpen» mot ukrainske militærinstallasjoner på Krim i perioden fram til 21. mars, sier Tenjukh.

– En avtale om våpenhvile på Krim er oppnådd med den russiske Svartehavsflåten og Russlands forsvarsdepartement, sa Tenjukh til journalister i Kiev.

Opphever blokade
Nyhetsbyrået AFP skriver at avtalen innebærer at blokaden av ukrainske militærinstallasjoner på Krim oppheves.

Avtalen kommer samme dag som 1,5 millioner mennesker på Krim-halvøya stemmer for eller imot en tilslutning til Russland.

De siste dagene har antall russiske soldater på Krim-halvøya økt kraftig. I henhold til avtalen kan Russland kun ha 12.500 soldater på Krim.

Flere soldater
Fredag var det 18.400 russiske soldater på halvøya, men antallet har i løpet av de siste dagene steget til 22.000, sier Ukrainas fungerende forsvarsminister Ihor Tenjukh.

Hvis Russland overtar Krim-halvøya i Ukraina, kan det føre til et fiendtlig opprør mot landet, mener en sentral tatar-leder på Krim.

– Vi har islamister, wahhabitter, salafister – grupper som har kjempet i Syria, sier tatar-lederen Mustafa Jemilev, som sitter i Ukrainas nasjonalforsamling.


Følg valget live her

HTML EMBED


Fakta om folkeavstemningen på Krim

* 27. februar vedtok regionforsamlingen på Krim at det 25. mai skulle avholdes en folkeavstemning om økt selvstyre for den autonome regionen, ved å gå tilbake til grunnloven fra 1992.

* Vedtaket kom i etterkant av regimeskiftet i Ukraina 22. februar og ble fattet samme dag som væpnede menn i umerkede uniformer hadde tatt kontroll over forsamlingens lokaler.

* 1. mars ble folkeavstemning framskyndet til 16. mars, og valget står nå mellom 1992-grunnloven og tilslutning til Russland.

* Verken ukrainske myndigheter eller Vesten anerkjenner folkeavstemningen.

* Mandag invitert regionsforsamlingen på Krim Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) til søndagens folkeavstemning. OSSE mener imidlertid at avstemmingen er ulovlig, og har ikke takket ja til å sende observatører.

* Regionforsamlingen vedtok tirsdag en erklæring om løsrivelse fra Ukraina uten å vente på utfallet av folkeavstemningen.

* Russland har sendt tusenvis av soldater til Krim og i praksis tatt full kontroll over halvøya.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.