Lørdag angrep Russland en viktig havn for eksport av korn i Odesa. Angrepet skjedde dagen etter at Russland og Ukraina signerte en avtale om eksport av korn som blant annet innebærer at korneksporten gjenopptas fra tre ukrainske havner ved Svartehavet, og 22 millioner tonn ukrainsk korn kan sendes ut i verden.

Målet med avtalen er å dempe en global matkrise i kjølvannet av Russlands krig i Ukraina.

Både FN og representanter fra EU har fordømt angrepet.

Les også: Fordømmer kornlager-angrep: - Russland gjør mat til våpen.

Også Norge fordømmer Russlands angrep på havnen i den ukrainske byen Odesa lørdag, skriver Utenriksdepartementet i en uttalelse søndag.

Talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, bekrefter Odesa-angrepet på Telegram søndag.

– Langdistanseraketter med høy presisjon skutt opp fra havet, ødela et forankret ukrainsk krigsskip og et våpenlager levert av USA til Kyiv-regimet, skrev det russiske forsvarsdepartementet i en uttalelse.

Et annet anlegg som brukes til å reparere våpen, eid av det ukrainske forsvaret og en patruljebåt ble også ødelagt i angrepet, hevder Russland.

Les også: Zelenskyj anklager Russland for å bryte avtaler etter havneangrep i Odesa

Påstandene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Russiske raketter traff lørdag den viktig havnen for eksport av korn i Odesa. Byen Odesa ligger ut mot Svartehavet og spiller en viktig rolle i eksporten av korn.

– Fienden har angrepet havnen i Odesa med Kalibr-missiler. To av missilene ble skutt ned av ukrainsk luftvern, mens to av missilene traff havnens infrastruktur, sier talsperson Sergij Bratsjuk fra militæradministrasjonen i Odesa lørdag.

– Dessverre er noen personer skadd, og infrastrukturen i havnen er delvis ødelagt, sa guvernør i Odesa, Maksym Martsjenko, i en videouttalelse i sosiale medier lørdag kveld. Han spesifiserte ikke hvor mange mennesker det var snakk om, eller alvorlighetsgraden.