RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Russlands president Vladimir Putin ba tirsdag Føderasjonsrådet om å oppheve mandatet han har hatt til å sende russiske styrker inn i Ukraina. Onsdag ble vedtaket opphevet med et stort flertall.
Russlands president Vladimir Putin ba tirsdag Føderasjonsrådet om å oppheve mandatet han har hatt til å sende russiske styrker inn i Ukraina. Onsdag ble vedtaket opphevet med et stort flertall. Foto: Bernadett Szabo (Reuters/NTB scanpix)

Russland opphever invasjons-mandat i Ukraina

Sist oppdatert:
Utenriksminister Børge Brende mener den russiske loven som åpnet for invasjon av Ukraina aldri skulle vært vedtatt, men sier det er positivt at mandatet er opphevet.

- Det er ingen tvil om at det er positivt at Vladimir Putin nå ønsker å trekke fullmakten som nasjonalforsamlingen ga til å intervenere i Ukraina. Men det at man har gitt en fullmakt til det i utgangspunktet, er oppsiktsvekkende i det 21. århundre, sier Brende (H) til norsk presse i Brussel.

Onsdag ble det klart at et stort flertall i det øvre kammeret i Russlands nasjonalforsamling som ventet sa ja til å oppheve loven som åpner for en russisk invasjon i Ukraina.

- Problemet er at man har litt følelsen av at det er ett skritt fram og to tilbake den ene dagen, og to skritt fram og ett tilbake den andre, mener Brende, som legger til at Russlands bidrag til å minske spenningene i Ukraina er svært viktig.

Én mot
Avstemningen i Føderasjonsrådet endte med 153 stemmer for og én mot forslaget om å oppheve det tidligere vedtaket. Utfallet var ventet, siden president Vladimir Putin tirsdag ba nasjonalforsamlingen om å oppheve resolusjonen, som ble vedtatt mens krisen mellom Ukrainas regjering og russiskvennlige separatister øst i landet spisset seg til. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er ingen tvil om at det er positivt at Vladimir Putin nå ønsker å trekke fullmakten som nasjonalforsamlingen ga til å intervenere i Ukraina, sier utenriksminister Børge Brende.


Et parlamentsmedlem sier til nyhetsbyrået Reuters at opphevingen av vedtaket er et forsøk på å bidra til å minske spenningene i Ukraina, men han understreker samtidig at Føderasjonsrådet står klar til å vedta et nytt mandat dersom det blir nødvendig.

Roste Putin
Ukrainas president Petro Porosjenko roste Putin for å trekke tilbake mandatet for en russisk militærinvasjon i Ukraina tirsdag.

Ifølge Porosjenko var oppfordringen «det første praktiske skrittet som er tatt for å løse krisen i Øst-Ukraina etter at den russiske presidenten formelt ga sin tilslutning til Ukrainas fredsplan».

Vestlige land har lenge bedt Russland om å iverksette konkrete tiltak for å dempe spenningene i Ukraina. Både USA og EU har truet med å vedta flere sanksjoner mot Russland hvis ikke konfliktnivået blir lavere. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere