Gå til sidens hovedinnhold

- Russland øvde på å bombe Stockholm

Flere russiske fly var på vei mot Sverige i påsken i fjor.

Den omfattende ubåtjakten i den svenske skjærgården har igjen satt fokus på Russlands militære krenkelser overfor land i Norden. Om det skulle vise seg å være en russisk ubåt i svensk farvann, er dette bare én av flere hendelser det siste året hvor Russland retter blikket mot Sverige.

Det var i fjor at russiske bombefly angivelig gjennomførte en øvelse mot svenske mål. Seks russiske fly var på vei fra St. Petersburg til Stockholms skjærgård natt til påskeaften i fjor.

- Jeg kan si at det var en hendelse for halvannet år siden hvor de (russerne red.anm.) hadde en sånn øvelse. Vi har ikke gått ut og kommentert eksakt hva slags øvelse dette var. De fløy mot Sverige, men var aldri i svensk luftrom, sier pressetalsmann ved den svenske Forsvarsmakten, Mikael Abrahamson, til Nettavisen.

- Mål i Stockholmsområdet
Svenska Dagbladet meldte den gang at kilder bekreftet at russerne utførte en militærøvelse mot to av Sveriges viktigste militærinstallasjoner i Stockholmsområdet og i Syd-Sverige.

- Dette førte til en debatt i Sverige på hvorfor vi ikke sendte opp vår beredskap. Men det finnes en grunn til at vi ikke sendte opp våre fly. De var aldri i svensk luftrom. De var i internasjonalt luftrom, og de har rett til å øve i internasjonalt luftrom, akkurat som vi. De krenket oss ikke, sier Abrahamson.

- Vi har ikke noen ytterligere kommentar om den hendelsen, sier han.

«Business as usual»
Den svenske sikkerhetspolitiske eksperten Bo Pellnäs, som blant annet ledet FNs beredskapsstyrker på Balkan og var militærrådgiver for daværende Balkan- fredsmekler Thorvald Stoltenberg, var en av dem som deltok i debatten rundt hendelsen.

- Det er veldig vanskelig å svare på hvorfor de gjør dette. De fløy åpenbart mot to mål i Sverige. Jeg vil ikke spekulere i offentlighet på hvorfor de gjorde det, sier Pellnäs til Nettavisen.

Men Pellnäs løfter likevel litt på sløret, og sier øvelsene kan være et tegn på at Russland igjen ønsker å vise at de er en militær stormakt, slik de var i Sovjet-æraen.

- De vil vel komme tilbake til «business as usual», sier han.

Tidligere har det vært spekulert på om disse flyene kunne bære atomvåpen.

- Kunne disse russiske bombeflyene i prinsippet bære kjernefysiske våpen, Abrahamson?

- Jeg er ikke en ekspert som kan svare på det spørsmålet. Jeg vet ikke hva de kan eller ikke kan bære. Så jeg sier pass på det spørsmålet, svarer pressetalsmannen ved den svenske Forsvarsmakten.

Økning av russiske krenkelser
Svenske myndigheter opplyser at det har vært en økning av russiske krenkelser i svensk luftrom.

- Det har vært to tilfeller hvor russiske fly har krenket svensk luftrom de siste 20 årene. Og det var én gang i år og én gang i fjor. Det har ikke vært mer enn disse to tilfellene, sier Abrahamson.

I tillegg var det nylig én episode hvor et russisk jagerfly kom farlig nær et svensk overvåkningsfly i internasjonalt luftrom.

Krenkelser i finsk luftrom
Finland, som deler grense med Russland, har opplevd en minimal økning i russiske krenkelser i finsk luftrom.

- I år har det vært seks krenkelser i finsk luftrom. Ett av dem var et fransk fly, mens fem av dem var statseide russiske fly, sier kommunikasjonsdirektør ved det finske forsvarsdepartementet, Max Arhipptinin, til Nettavisen.

- Årlig har det vært mellom tre og fem russiske krenkelser i finsk luftrom de siste ti årene. Det har vært en liten økning det siste året, men ingen betydelig økning, understreker han.

- Men det er mye mer diskusjon om dette nå enn det var før, sier Arhipptinin.

- Misfornøyd over samarbeid
Selv om verken Finland eller Sverige er NATO-medlemmer, spekuleres det på om Russlands president Vladimir Putin er misfornøyd med landenes tette bånd til NATO. Både Sverige og Finland deltar aktivt i NATO-øvelser.

- Vi har mål om å være forenlig med NATO, så vi tar ganske ofte del i NATO-aktiviteter og øvelser, sier den finske kommunikasjonsdirektøren.

- Vi øver veldig mye med NATO og har vært med i operasjoner i Kosovo og Afghanistan som har vært NATO-ledet. Som samarbeidspartner, har vi ofte øvelser med NATO. Det er naturlig for et partnerland å gjøre, sier Abrahamson ved en svenske Forsvarsmakten.

Kommentarer til denne saken