Det pågikk tirsdag morgen fremdeles kamper mellom militære styrker i den russiske regionen Belgorod, rett over grensen fra Ukraina. Det meldte den lokale guvernøren Vjatsjeslav Gladkov i 06-tiden norsk tid. Kampene startet omtrent ett døgn tidligere.

Gladkov sa tirsdag morgen at det var for tidlig for den evakuerte lokalbefolkningen å returnere til hjemmene sine, men senere skriver han på sin Telegram-kanal at flere beboere har flyttet tilbake, blant annet til grensebyen Grajvoron, som er blant de hardest rammede av angrepet.

To russiske motstandsgrupper, Legionen for frihet for Russland (LSR) og Russisk frivillighetskorps (RVC), har tatt på seg ansvaret for angrepene via sosiale medier.

– God morgen til alle, unntatt Putins medskyldige. Vi ble møtt av morgengry på det frigjorte territoriet, og avanserer nå videre, skrev LSR på sin Telegram-side tirsdag morgen.

Russland: Har slått tilbake

Situasjonen er tirsdag ettermiddag svært uoversiktlig. Klokken 13.15 påstod Russlands forsvarsdepartement på Telegram at de angripende styrkende er slått helt tilbake.

– Nasjonalistene ble drevet tilbake til Ukrainas territorium, hvor de fortsatte å bli rammet av ild til de ble fullstendig eliminert, hevder Russlands forsvarsdepartement.

I sin daglige oppdatering skriver departementet at mer enn 70 angripere er blitt drept, i tillegg til at fire pansrede kampvogner og fem pick-up-biler skal ha gått tapt.

Påstanden er foreløpig ikke bekreftet fra annet hold. Financial Times sin Ukraina-korrespondent Christopher Miller rapporterer klokken 13.35 at han nettopp avsluttet en telefonsamtale med lederen for opprørerne i RVC:

– Han var i veldig godt humør. Det hørtes ikke i det hele tatt ut som om 70 av hans soldater var blitt eliminert. Faktisk sa han at operasjonen ikke er over, rapporterer Miller.

– Dyp bekymring

Tidligere har guvernør Gladkov meldt om åtte sårede blant de lokale innbyggerne i den lille byen Grajvoron, som ligger 5 kilometer fra den ukrainske grensen.

Ifølge Gladkov døde en gammel dame mens hun ble evakuert, mens to andre blir behandlet på sykehus for diverse skader. Ingen sivile er drept i sammenstøtene, heter det videre.

Kreml-talsperson Dmitri Peskov sa tirsdag formiddag at situasjonen var alvorlig:

– Det som skjedde i går, gir grunn til dyp bekymring. Det bekrefter igjen at militante ukrainere fortsetter sine aktiviteter mot vårt land, sa Peskov til journalister tirsdag.

Russiske myndigheter hevder det er ukrainske myndigheter som står bak angrepene i Belgorod, mens ukrainerne mener det dreier seg om russiske militser som er i opposisjon til president Vladimir Putin.

– Dette krever større innsats fra oss, og dette arbeidet – den militære spesialoperasjonen – fortsetter slik at dette ikke skjer igjen, la Peskov til. Fra russisk hold omtales krigen mot nabolandet som en militær spesialoperasjon.

Åpner terror-etterforskning

Klokken 10.18 norsk tid meldte det russiske, statlige nyhetsbyrået RIA at Russland åpner etterforskning, blant annet med hjemmel i en «terrorangrep»-forskrift etter angrepet.

– For tiden gjennomføres etterforskning og operative tiltak med sikte på å fastslå identiteten til angriperne og alle omstendighetene rundt hendelsen, sa pressetjenesten til Russlands etterforskningskomité til RIA.

Komitéen hevder – ut fra foreløpig etterforskning – at det er «representanter fra de ukrainske væpnede styrkene» som står bak.

– Panikk

Pro-russiske militærbloggere var blant de første til å rapportere om kampene i går, mandag formiddag.

Den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) går langt i å bekrefte at det er russiske regimeopprørere som står bak angrepet. Tenketanken meldte om «panikk» blant de russiske militærbloggerne det siste døgnet.

– Slik panikk har en tendens til å dukke opp når de opplever betydelige informasjonssjokk, skrev ISW.

– Noen militærbloggere fikserer på det faktum at RVC og LSR består av hovedsakelig russere og stempler dem som forrædere av Russland, la de til.

ISW konkluderte med at selv om «flertallet av militærbloggere har respondert med relativt variert bekymring, angst og sinne», så har de ikke gått sammen om ett klart svar på hva som egentlig foregår, eller hvor involvert Ukraina er.

– Dette indikerer først og fremst at angrepet overrasket russiske kommentatorer, avsluttet ISW.

– Alvorlig sikkerhetstrussel

Britisk etterretning opplyste også om angrepene i sin daglige rapport, som publiseres hver morgen:

– Russland står overfor en stadig mer alvorlig sikkerhetstrussel i grenseregionene, med både tap av kampfly, improviserte eksplosiver på jernbanelinjene og nå direkte partisanaksjoner, skrev britene tirsdag morgen, og la til:

– Russland vil trolig bruke disse hendelsene til å støtte deres offisielle fortelling om at de er offeret i krigen.

Putin orientert

President Vladimir Putin ble ifølge hans talsperson Dmitrij Peskov orientert mandag ettermiddag om kampene på russisk territorium.

– Det russiske forsvarsdepartementet, FSB og den russiske grensetjenesten rapporterte til presidenten av den russiske føderasjonen om en ukrainsk sabotasjegruppes forsøk på å bryte inn i Belgorod-regionen. Det arbeides med å presse dem ut av russisk territorium og ødelegge dem, sa Peskov ifølge russiske medier.

Peskov hevder at motivet for aksjonen er å «avlede oppmerksomheten» fra Bakhmut i Øst-Ukraina, der russerne i helgen erklærte seier etter mange måneder med harde kamper.

Zelenskyj-rådgiver avviser innblanding

I en uttalelse fra president Volodymyr Zelenskyjs rådgiver, Mykhajlo Podolja, avvises påstanden om at de har noe med saken å gjøre.

– Ukraina ser på hendelsene i Belgorod-fylket i Russland med interesse og studerer situasjonen, men har ingenting å gjøre med dem, skrev Podoljak på Twitter.

Landets militære etterretningstjeneste peker i stedet på de to nevnte, russiske gruppene LSR og RVC.

– Jeg tror vi alle bare kan ønske velkommen de besluttsomme handlingene fra opposisjonsorienterte russiske borgere, som er klar for væpnet kamp mot Vladimir Putins kriminelle regime, sa etterretningstjenestens talsmann Andrij Jusov til det ukrainske mediet Hromadske.

– Slutt for Kreml-diktaturet

Rådgiver til det ukrainske innenriksdepartementet, Anton Gerasjenko, var blant de første som meldte at angrepet på grensestasjonen utføres av frivillige russere som kjemper mot det russiske regimet i området.

– Tiden er inne for å få slutt på Kreml-diktaturet! Vær modig og ikke vær redd, fordi nå kommer vi hjem! Russland vil være fritt, sa en av soldatene i en video delt av Gerasjenko og flere andre pro-ukrainske kilder.

Flere bilder fra grenseovergangen, publisert mandag av pro-ukrainske kilder som følger krigen tett, viser røyk i området på russisk side. Også bilder av det som skal være flere kampkjøretøy i området har blitt publisert på sosiale medier.

Grensestasjonen er geo-lokalisert av den pro-ukrainske sikkerhetseksperten Maria Avdeeva, og satelittbildene stemmer overens med bildene fra videoen over:

Antiterrorlover

Washington Post meldte tidligere i mai om at Zelenskyj skal ha hatt et ønske om å invadere russiske landsbyer, for å ha bedre forhandlingskort på hånden i møte med Moskva, men det er tirsdag morgen foreløpig ikke verifisert fra uavhengig hold hvem som står bak angrepene i Belgorod-regionen mandag.

Det skal mandag ha blitt innført såkalte antiterrorlover i Belgorod. Dette er det samme som i sin tid ble innført i delrepublikken Tsjetsjenia fra 1999 til 2009. De gir utvidede fullmakter til politiet og innebærer mer personkontroll, samtidig som selskaper som bruker eksplosive og andre farlige materialer, må innstille arbeidet.

Etter den russiske invasjonen i februar i fjor er det flere ganger blitt meldt om angrep mot Belgorod. Flere titall mennesker skal være drept. I april ble byen ved et uhell bombet av et russisk kampfly.