Russland truet Ukraina i FNs sikkerhetsråd

RUSSLAND: Vitaly Churkin er Russlands FN-ambassadør. Her under et møte i FNs sikkerhetsråd om Ukraina 2. mai.

RUSSLAND: Vitaly Churkin er Russlands FN-ambassadør. Her under et møte i FNs sikkerhetsråd om Ukraina 2. mai. Foto: Stan Honda (Afp)

Russland truet fredag Ukraina med «katastrofale konsekvenser» om ikke landets myndigheter straks stopper offensiven mot separatister i den østlige delen av landet.

02.05.14 20:38

New York (NTB-Reuters-AFP): Møtet i FNs sikkerhetsråd ble hasteinnkalt etter at Russland hadde bedt om det. Det var 13. gang Sikkerhetsrådet drøftet situasjonen i Ukraina.

Møtet ble innkalt samme dag som Ukraina iverksatte en militær offensiv for å forsøke å gjenvinne kontroll med byen Slavjansk.

– Hvis Kievs kriminelle ulykker ikke stoppes raskt, kan katastrofale konsekvenser for Ukraina ikke unngås, sa Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin til de 14 andre ambassadørene rundt bordet.Han fyrte løs mot myndighetene i Kiev og landets vestlige allierte, anklaget USA for «åpenlys» dobbeltmoral og hevdet at engelsktalende utlendinger på bakken i Ukraina blandet seg inn i det som skjedde.

– Det er på tide at mine vestlige kolleger tenker seg om to ganger, sa han.

Støttet Ukraina

Representanter for vestlige land svarte med å gi full støtte til Ukrainas midlertidige regjering og den militære operasjonen fredag.

USAs FN-ambassadør Samantha Power sa at de russiskvennlige separatistene ble styrt og støttet fra Russland. Hun sa også at Russlands uttrykk for bekymring var «kyniske og uærlige».

– Ukrainas svar er rimelig og proporsjonalt, og ærlig talt hva alle våre land ville ha gjort, sa hun.

– Dette er farlige dager for Ukraina og oss, fortsatte hun.


USA: USAs FN-ambassadør Samantha Power under fredagens møte i sikkerhetsrådet. Foto: Andrew Burton (Afp)


Britenes ambassadør Mark Lyall Grant ba Russland trappe ned retorikken og bistå til stabilisering.

– Ingen regjering som sitter ved bordet her ville tillatt at landets byer ble overtatt av væpnede opprørere, sa Grant.

Alvorlig

Russland sa før møtet at man ønsket å drøfte «den alvorlige opptrappingen av volden i Ukraina», der det fredag var harde kamper mellom ukrainske sikkerhetsstyrker og separatiststyrker.

UKRAINA: Her er Ukrainas viseambassadør i FN, Oleksandr Pavlichenko, mens han snakket til sikkerhetsrådet under fredagens hastemøte. Foto: Andrew Burton (Afp)


Det er fullstendig motstridende opplysninger om situasjonen i Slavjansk. De såkalte «separatiststyrkene» hevder overfor nyhetsbyrået Interfax at de har kontroll over nesten hele Slavjansk, med unntak av noen gater i forstedene, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Opplysningene var stikk i strid med opplysningene fra den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU tidligere fredag om at ukrainske styrker kontrollerer hele Slavjansk. Ukrainas midlertidige president innrømmet senere fredag at man ikke hadde kontroll.(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.