*Nettavisen* Nyheter.

Russland utviser flyktninger for å hindre retur

JUSTISMINISTER Anders Anundsen besøker Storskog utenfor Kirkenes. Her står han rett ved grensa inn til Norge. En gruppenflyktninger står rett bak justisministeren. (T.h) operasjonsleder i Østfinnmark politidistrikt Svein Erik Jakobsen.

JUSTISMINISTER Anders Anundsen besøker Storskog utenfor Kirkenes. Her står han rett ved grensa inn til Norge. En gruppenflyktninger står rett bak justisministeren. (T.h) operasjonsleder i Østfinnmark politidistrikt Svein Erik Jakobsen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Mange av flyktningene som tirsdag kom til Norge fra Russland over Storskog, er utvist fra Russland og har fått fem års innreiseforbud.

Dermed kan det bli vanskelig for Norge å sende asylsøkere tilbake til Russland. Russiske myndigheter startet opp utvisningspraksisen tirsdag, melder NRK.

Russlands nye linje med å utvise asylsøkere startet etter at justisminister Anders Anundsen tirsdag instruerte Utlendingsdirektoratet i å sende tilbake alle asylsøkere som har oppholdstillatelse i landet.

- Tydelig signal

- Instruksen sier at i de sakene som kan behandles raskt, og der personer kan returneres til Russland, skal det gjøres. Det er en instruks vi sender til UDI i dag, sa Anundsen til NTB da han tirsdag besøkte den tidligere heimevernsleiren Vestleiren utenfor Kirkenes, som skal bli mottakssenter for asylsøkerne.

- Det er viktig at norske myndigheter sender et tydelig signal til personer som ikke har behov for beskyttelse eller allerede har lovlig opphold i Russland, sier justisministeren.

På spørsmål om russisk visum alene er nok for å returnere syriske flyktninger, svarer Frp-statsråden at det er opp til UDI å gjøre de vurderingene.

- Det er viktig at vi har et system som fungerer og at de som ikke har krav på opphold, blir sendt tilbake, understreker han.

Overrasket

Justisministeren vedgår at regjeringen ikke var forberedt på den store strømmen av flyktninger over Storskog.

- Vi står overfor en større utfordring enn vi egentlig har sett for oss. Det er en slags overraskelse at vi plutselig får mange inn over Storskog. Det betyr at vi må sette oss i stand til å håndtere den situasjonen, sier han.

Norge og Russland underskrev i 2007 en returavtale. Avtalen åpner for at Norge kan be om at russiske myndigheter tar tilbake personer som har reist inn i Norge etter å ha oppholdt seg lovlig i Russland.

- Det er grunn til å tro at avtalen vil få økt betydning fremover, sier Anundsen.

Forrige uke ankom 500 av 2.000 asylsøkere Norge via Storskog.

Tilpasninger

- Russland har alltid gjort tilpasninger etter hva vi på norsk side har gjort. Hvis de ser at det er fare for at det kommer folk i retur som de ikke ønsker å ha tilbake, så vil de naturlig nok også verne om sitt territorium, er politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark politidistrikts kommentar.

Tirsdag melder NRK at flyktninger som vil over den finsk-russiske grensen avkreves Schengen-visum, men at dette ikke gjelder på den norsk-russiske grensen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.