Det var i oktober i fjor at Vladimir Putins (70) annektering av fire ukrainske regioner ble godkjent av Føderasjonsrådet, overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen.

Forslaget om å innlemme regionene Kherson, Zaporizjzja, Luhansk og Donetsk ble enstemmig vedtatt, meldte det statlige russiske nyhetsbyrået, Tass, i fjor. Lovforslaget ble også undertegnet av Russlands president, Vladimir Putin.

Ifølge den russiske avisen Kommersant ønsker Russland nå å vedta en lov hvor alle som passerer områdene Kherson, Zaporizjzja, Donetsk og Luhansk kan straffes dersom de har, ifølge Russland, «feil kart».

Kan straffes med fengsel

Dersom vedtaket blir godkjent kan politiet dele ut bøter opptil én million rubler – noe som tilsvarer cirka 138.000 norske kroner. Innbyggerne kan også risikere å få opptil 15 dager i fengsel.

Det er lederen av statsdumaen sikkerhetskomité Vasily Piskarev (59), og hans varamedlemmer Ernest Valeev (73) og Anatoly Vyborny (57), som har utarbeidet vedtaksforslaget.

Piskarev har tidligere påpekt at kart bestrider den territorielle tilknytningen til Krim, Kurilene og andre territorier i landet.

I dag kontrollerer imidlertid Russland bare deler av territoriet i de fire aktuelle ukrainske fylkene Kherson, Zaporizjzja, Donetsk og Luhansk.

Les også: Russland og Belarus signerer avtale om å plassere ut atomvåpen

Uttalelser fra Putins talsmann Dmitrij Peskov tyder nemlig på at russiske myndigheter ennå ikke har avklart om de mener hele Kherson og hele Zaporizjzja nå tilhører Russland, ifølge The Guardian.

I strid med folkeretten

Forsøkene på annekteringer er i strid med folkeretten og har blitt møtt med skarp kritikk av vestlige land.

– Ukraina kommer ikke til å ha noen som helst forhandlinger med Russland så lenge Putin er Russlands president, uttalte president Volodymyr Zelenskyj i fjor.

USAs president Joe Biden har tidligere uttalt Russlands forsøk på å tilegne seg store områder i nabolandet for uredelig og et klart brudd på folkeretten og FN-pakten.

Les også: Ukraina: Russiske styrker har avløst Wagner-styrkene i Bakhmut

Norges statsminister Jonas Gahr Støre og en rekke andre ledere, har uttalt det samme.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kalte anneksjonen for en alvorlig eskalering, og at Putins beslutning er et tegn på svakhet og en erkjennelse av at krigen i Ukraina ikke går etter planen.