Gå til sidens hovedinnhold

Russlands ambassade: Norge «presser til et våpenkappløp»

Russlands ambassade uttrykker alvorlig bekymring over stasjonering av amerikanske soldater i Norge.

OSLO (Nettavisen, NTB): - Vi forventer en reaksjon fra Russland, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) da hun og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen tirsdag fortalte at regjeringen gir grønt lys for å øke antallet amerikanske soldater i Norge fra rundt 330 til 700.

Nå kommer reaksjonen, og ordlyden er skarp.

Den russiske ambassaden i Oslo uttaler at det vekker "alvorlig bekymring" når regjeringen vil utvide stasjoneringen av amerikanske soldater i Norge.

Kan øke spenningen, presser til et våpenkappløp og fører til destabilisering

«Slike handlinger er i strid med det norske vedtaket fra 1949 om "å ikke åpne baser for fremmede lands stridskrefter på norsk territorium så lenge Norge ikke er angrepet eller utsatt for trusler om angrep". De gjør Norge ikke helt forutsigbart, kan øke spenningen, presser til et våpenkappløp og fører til destabilisering av situasjonen i Nord-Europa. Vi kvalifiserer dem som tydelig uvennlige og de vil ikke forbli uten konsekvenser», heter det i en uttalelse den russiske ambassaden har lagt ut på Facebook.

Les også: Regjeringen: USA får doble antallet soldater i Norge

Tidligere i uken ble det klart at regjeringen ønsker å utvide ordningen med stasjonering av amerikanske soldater med inntil 700 soldater, fordelt på Værnes i Trøndelag og Setermoen i Indre Troms. Rotasjonsordningen ble innført i 2017 og er allerede besluttet videreført ut 2018 med om lag 330 soldater på Værnes.

I kommentaren på Facebook slås det fast at Russland gjentatte ganger har kommentert utvidelsen av den utenlandske militære tilstedeværelsen i Norge. «Situasjonen har ikke endret seg: om det er Værnes i Midt-Norge, Rygge i Sør-Norge eller Setermoen i Nord-Norge – slike skritt vekker alvorlig bekymring hos oss», heter det.

Da statsrådene Søreide og Bakke-Jensen presenterte nyheten tirsdag, var de nøye med å understreke at den amerikanske tilstedeværelsen ikke er permanent og at det er snakk om en rotasjonsordning.

Disse forsikringene er ikke nok til å berolige russerne:

- Uttalelser om at kontingenten ikke er permanent, men roteres må ikke villede noen, for selv om konkrete personer byttes ut, er tilstedeværelsen kontinuerlig, heter det i uttalelsen fra den russiske ambassaden.

Ambassaden uttrykker videre bekymring for økningen av forsvarsutgiftene. Det pekes på at det russiske forsvarsbudsjettet er redusert og i 2019 vil være på rundt 46 milliarder dollar.

Her er Facebook-kommentaren den russiske ambassaden la ut - her i den norske versjonen:

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken