KIRKENES (Nettavisen): Onsdag gikk startskuddet for Kirkeneskonferansen, der samarbeid i Nord-områdene står i hovedfokus. Men man kom ikke utenom Russlands konflikt med Ukraina, noe blant annet utenriksminister Anniken Huitfeldt brukte tid i sin åpningstale, til å snakke om.

At Ukraina-konflikten ble tatt opp og diskutert, satte den russiske ambassadøren i Norge liten pris på, se ham overraske her:

- Jeg er selvfølgelig ikke veldig fornøyd, sa Teimuraz Otarovich Ramishvili fra talerstolen.

- Jeg vil legge til at Norge alltid har vært kjent for å være en god arrangør av internasjonale konferanser. Men det som har skjedd her i dag er annerledes. Jeg må være ærlig og si at jeg er usikker på hva jeg skal rapportere tilbake til min minister når jeg er tilbake i Oslo, sa Putins utsendte.

- Trengte ikke russisk deltakelse

Ambassadøren sa videre at denne Kirkeneskonferansen var helt annerledes enn alle andre han tidligere har deltatt på.

- Agendaen og temaene ble endret i siste minutt, uten at det ble fortalt til én av deltagerne. Så med all respekt til de som organiserer dette, neste gang: Vær så snill å fortell oss at vi ikke trengs, da vil vi heller ikke komme. Da kan dere diskutere hva dere vil. Dere trengte ikke russisk deltakelse denne gangen, sa Ramishvili.

- Fikk beskjed om endringer

Kontaktperson for Kirkenesfestivalen Guro Brandshaug sier til Nettavisen at de selvfølgelig kommer til å invitere Russland også neste år. Til tross for at den russiske ambassadøren totalslaktet arrangøren.

– Det ble endringer i programmet som Ramishvili fikk beskjed om da han kom i dag tidlig, sier Brandshaug til Nettavisen.

Les også: Krystallklar Huitfeldt før møte med ambassadøren: - Ballen ligger hos Putin

Brandshaug sier endringene i programmet skyldtes at utenriksminister Huitfeldt måtte dra tidligere enn planlagt fra konferansen, noe som førte til at hun istedenfor å delta begge dager, kun var til stede noen timer på onsdag.

– Det ble ikke den dialogen som var forespeilet på forhånd. Det har vært endringer i programmet helt tett opp til starten av konferansen, sier Brandshaug til Nettavisen.

- Spesiell situasjon

Det var færre russiske deltakere på årets Kirkeneskonferanse enn vanlig på grunn av koronarestriksjoner på russisk side.

– Jeg tror vi må ta med oss at det er en spesiell situasjon vi står i nå. Det har vært en del kritikk mot det som har skjedd i Ukraina under konferansen. Når man da er her ganske alene som russer blir man kanskje litt alene. Vi har gjort vårt for at det skal være god russisk deltakelse her, men koronarestriksjonene har gjort det vanskelig, sier Brandshaug.