Russlands folkevalgte godkjenner omstridt lov

Moskva (NTB-Reuters-DPA): Nasjonalforsamlingen i Russland har godkjent en omstridt lov som opposisjonelle mener styrker president Vladimir Putins mulighet til å kneble motstandere.

Loven gjør det blant annet lettere å stenge nettsteder. Det blir også påbudt for frivillige organisasjoner som mottar pengestøtte fra utlandet, å registrere seg som «utenlandske agenter». Føderasjonsrådet, som er førstekammeret eller «overhuset» i nasjonalforsamlingen, vedtok loven onsdag.

Loven ble i forrige uke godkjent av Dumaen, som er nasjonalforsamlingens andrekammer. Avisen Novije Izvestija har kritisert de nye bestemmelsene som den mest drastiske innstrammingen i demokratiske friheter i Russland siden Sovjetunionens sammenbrudd.

- Blant dem som nå kan bli stemplet som agenter for fremmede makter, er forkjempere for menneskerettighetene som Amnesty International og korrupsjonsjegerne i Transparency International. Mange russere vil se på dem som forrædere, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Kritikere mener ifølge byrået at makthaverne i Kreml vil bruke loven til å sverte folk som kritiserer Putin for hans holdning til menneskerettighetene. Loven fastsetter også store bøter for organisasjoner som bryter de nye bestemmelsene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.