Torsdag 25. mai publiserte det russiske forsvarsdepartementet en rapport om mobiliseringen i september i fjor. Her sto det blant annet at den russiske hæren opplever problemer knyttet til at en «del av folket var uforberedt på å utøve militære plikter».

Den lave kampviljen skyldes «et enormt informasjonspress, spesielt fra nettbloggsamfunnet», står det i rapporten. Russlands invasjon av Ukraina dekkes ikke bare av statlige, regimekontrollerte medier, men også av russiske militærbloggere.

Rapporten ble slettet fra forsvarsdepartementets sider kort tid etter publisering, men er fremdeles mulig å lese gjennom et internettarkiv. Det var den russiske, uavhengige avisen The Insider som først omtalte saken.

I tillegg til at folket ikke er forberedt på militærtjeneste sliter hæren også med «levering av militært utstyr og utplassering av personell», står det i den nå slettede rapporten.

Det står også at det er «nødvendig» å opprette en rekke nye brigader og enheter i 2023, og at 5 milliarder rubler (rundt 700 millioner norske kroner, red.anm.) fra myndighetenes reservefond er bevilget for å «stimulere» de som jobber med mobilisering, verving og verneplikt.

Les også: –⁠ Tsjetsjenske spesial­styrker har startet offensiv

Ukraina klare for motoffensiv

Lørdag morgen sier president Volodymyr Zelenskyj at Ukraina er klar til å iverksette sin motoffensiv for å gjenerobre russisk-okkuperte områder.

– Vi tror fullt og fast på at vi kommer til å lykkes, sier han i et intervju med Wall Street Journal, som ble publisert lørdag.

– Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta. For å være ærlig kan det gå for seg på mange måter, helt forskjellige. Men vi kommer til å gjøre det, og vi er klare, sier han.

I mai sa Zelenskyj at Ukraina må få flere pansrede kjøretøy fra vestlige land før den lenge varslede motoffensiven kan starte. Etter dette har Zelenskyj deltatt på en rekke møter i utlandet der han har presset på for å få levert mer forsvarsmateriell.

USA: Ingen våpenhvile i Ukraina uten russisk tilbaketrekking

USAs utenriksminister Antony Blinken sier at våpenhvile i Ukraina bare kan komme i stand som del av en fredsavtale og russisk tilbaketrekking.

I en tale i Finland fredag sa Blinken at en våpenhvile må inngå i en varig og rettferdig avtale om fred – en avtale som innebærer at russiske styrker skal trekkes ut av landet.

Utenriksministeren sa at en våpenhvile som bare låser fast nåværende frontlinjer, og som tillater president Vladimir Putin å sikre kontroll over erobrede områder, ikke er en varig og rettferdig fred.

– Det ville ha legitimert Russlands ran av territorium, belønnet aggressoren og straffet offeret, sa Blinken i talen i rådhuset i Helsingfors.

Å la Russland beholde den femdelen av ukrainsk område som nå er okkupert, vil sende feil budskap til den russiske ledelsen og til andre mulige aggressorer rundt om i verden, fastslo Blinken.

Han kalte invasjonen av Ukraina et stort strategisk feilgrep, sett fra Russlands perspektiv. Videre henvendte han seg direkte til det russiske folk og sa at «USA ikke er deres fiende».