Logistiske problemer fortsetter å sinke Russlands «vaklende» invasjon av Ukraina, mener det britiske forsvaret.

Motvilje mot å velge mer utfordrende ruter, manglende kontroll over luftrommet og begrensede muligheter til å legge broer hindrer Russland fra å effektivt forsyne styrkene sine med grunnleggende og essensielle ting som mat og drivstoff, skriver det britiske forsvarsdepartementet i sin daglige etterretningsrapport om krigen i Ukraina.

– Uavbrutte ukrainske motangrep tvinger Russland til å omdirigere store mengder styrker for å forsvare egne forsyningslinjer. Dette går hardt ut over Russlands offensive potensial, heter det videre.

En seks mil lang russisk militærkolonnen sto nærmest stille i rundt ti dager nordvest for Kyiv. Ødelagte kjøretøy og mangel på mat og drivstoff har vært nevnt som mulige årsaker til at kolonnen ble stående.

Det har også kommet meldinger om at russiske styrker har plyndret matbutikker i Ukraina.

Les også: Høytstående kilde i Pentagon med dårlige nyheter for Putin

Forventer nye atomtrusler mot Vesten

Putin vil sannsynligvis komme med atomtrusler hvis krigen fortsetter, sier sjefen for Pentagons Defense Intelligence Agency (DIA), generalløytnant Lieutenant General Scott Berrier i en ny rapport torsdag kveld amerikansk tid. Det melder Bloomberg. (TV 2 omtalte saken først natt til fredag)

Langvarig okkupasjon av deler av ukrainsk territorium truer med å undergrave de russiske styrkenes tilstedeværelse og redusere deres moderniserte våpenarsenal, mens påfølgende økonomiske sanksjoner sannsynligvis vil kaste Russland ut i langvarig økonomisk depresjon og diplomatisk isolasjon. Det vil også true Russlands evne til å produsere moderne presisjonsstyrt ammunisjon, heter det i rapporten.

- Ettersom denne krigen og dens konsekvenser sakte svekker de russiske konvensjonell styrkene, vil Russland sannsynligvis i økende grad stole på sin kjernefysiske avskrekking som et signal til Vesten og samtidig å projisere styrke til sitt interne publikum, sier Berrier.

Les også: Volodymyr Zelenskyjs lederstil vekker oppsikt

Pentagon-byråets dystre vurdering kom på tampen av en samtale mellom president Joe Biden og Kinas president Xi Jinping. Samtidig som amerikanske tjenestemenn sliter med å skjønne Kinas holdning til krigen, vil Biden søke Xis hjelp til å øke presset på Moskva for å få slutt på den.

Putin har allerede kunngjort at han har satt Russlands atomarsenal i høyere beredskap. Den russiske ambassaden i Washington returnerte ikke umiddelbart en forespørsel fra Bloomberg om kommentar til rapporten.

- USAs innsats for å undergrave Russlands invasjon, kombinert med Putins oppfatning av at USA er en nasjon i tilbakegang, kan få ham til å ty til mer aggressive handlinger, ikke bare i Ukraina selv, men også i bredere kontekst, sier Berrier.

Les også: Putins «pitbull» skal ha blitt lurt trill rundt: Utga seg for å være russisk journalist

Han minner om at en sentral motivasjon for invasjonen er Russlands mål om «å gjenopprette en innflytelsessfære over Ukraina og de andre statene i det tidligere Sovjetunionen».

- Til tross for større enn forventet motstand fra Ukraina og relativt store tap i de innledende fasene av konflikten, ser Moskva ut til å være fast bestemt på å fortsette invasjonen, blant annet ved å ta i bruk mere dødelige våpen for å tvinge den ukrainske regjeringen til å gjøre innrømmelser.

Putins ordre i februar om å sette Russlands atomstyrker i beredskap dreier seg om å sikre en rask overgang til høyere beredskapsstatus dersom situasjonen skulle kreve det.

- Dette reflekterer Moskvas doktrinære syn på bruken av taktiske, ikke-strategiske atomvåpen for å tvinge en motstander til forhandlingsbordet til vilkår er gunstige for Russland, eller avskrekke inntreden av andre deltakere i en situasjon der den russiske offensive fremgangen for dens konvensjonelle styrker ser ut til å bli reversert eller konflikten blir langvarig, sier Berrier.

Når det gjelder konvensjonelle styrker, sa Berrier at Russlands tilbakeslag så langt i Ukraina setter spørsmålstegn ved Putins påstand om Russlands evne til å avskrekke eller beseire trusler med «femte generasjons jagerfly, toppmoderne luft- og kystforsvarsmissilsystemer, nye overflatefartøyer og ubåter, avanserte stridsvogner, modernisert artilleri og forbedret militær kommando og kontroll og logistikk.»