*Nettavisen* Nyheter.

Russlands nye supervåpen utplasseres nær Norge

NÆRT NORGE: Ubåten Severodvinsk, som har fått navn fra byen og verftet i Nord-Russland, utplasseres under seks mil fra norskegrensen. Foto: (Wikipedia)

E-tjenesten: Vi følger opprustningen av det russiske forsvaret nøye.

06.09.14 20:21

Russland utplasserer sin nye atomubåt under seks mil fra Norge.

Mannskapet som skal betjene den 120 meter lange ubåten vil få leiligheter i den avstengte byen Zaozyorsk, ikke langt fra motorveien fra Murmansk til Norge, skriver Barents Observer. Fartøyet blir fortøyd ved bukten Bloshaya Lopatka. Ifølge Barents Observer er det ingen andre steder Russland har utplassert atomvåpen så nært opp til et NATO-land.

Etterretningstjenesten er ikke overasket over dette.

- Etterretningstjenesten følger moderniseringen av det russiske forsvaret nøye. Dette har også vært tema i E- tjenestens årlige vurdering «Fokus» de siste årene. Vi er derfor godt kjent med utviklingen av og planene for utplassering av de nye russiske undervannsbåtene, uttaler Dag Rist Aamoth, pressekontakt i Forsvaret, i en e-post til Nettavisen.

- Drar på lange tokt

Ubåten «Severodvinsk» er den første av den russiske marinens 4. generasjons atomdrevne ubåter, og vil få et mannskap på 90. Den skal være utstyrt med avanserte missiler og torpedoer, men om den utstyres med atomstridshoder er foreløpig uklart.

Fartøyet skal også være svært stillegående.

Steinar Høibråten, ekspert på atomvåpen og atomubåter ved Forsvarets forskningsinstitutt, sier til Nettavisen at ubåten ikke utgjør noen større fare ved å ligge så nært, enn den hadde gjort om den var stasjonert lenger unna.

- Dette er ubåter som drar på lange tokt. Det har ikke så mye å si hvor den har havn. Faren den utgjør er ikke avhengig av hvor den er plassert. Jeg mener at det også har vært utplassert ubåter i denne bukten før, sier Høibråten.

- Blant det mest avanserte

- Gir dette grunn til bekymring?

- Jeg vil ikke kommentere noe sikkerhetspolitisk. Men i forhold til miljøutslipp bør den nye båten være i god stand, så vi er ikke så redd for miljøutslipp som vi var på 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Det er jo en lang historie med gamle, slitne atomubåter på Kolahalvøya, sier Høibråten.

Han legger til at det nå har vært en periode med ganske få ubåter i Russland generelt, og at denne nye ubåten ikke vil utgjøre noen stor forandring.

- De har vesentlig færre enn de hadde. Nå bygger de ut med nye, moderne båter og denne ubåten er et eksempel på det. Den er helt oblagt noe av det mest avanserte Russland har hatt. Det bør den også være, siden den er ny og moderne, sier Høibråten til Nettavisen.

«Severodvinsk» skal være det dyreste marinefartøyet som noen gang er bygget i Russland, med en prislapp på mellom 6 og 12 milliarder norske kroner. Innen 2020 skal det bygges syv flere av ubåttypen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.