RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russlands rikeste på brød og fiskesuppe

Sist oppdatert:
Om norske millionærer føler seg motarbeidet og misforstått, er det trøst i å se østover. Nå sitter Russlands rikeste mann fengslet på brød og fiskesuppe.

Omveltningene som nå pågår i Moskva, er et dramatisk skifte i overgangen fra kommunisme til kapitalisme.

I en tremanns-celle i Spesial Isolasjonsenhet nr. 4 sitter Mikhail K. Khodorkovsky, den russiske milliardæren vi kjenner her i landet fra kampen om Kværner.

39-åringen er, ifølge finansbladet Forbes, Russlands rikeste mann. Forbes anslår formuen til åtte milliarder dollar, anseelige 56 milliarder norske kroner.

Siste nytt fra øst er at Khodorkovsky kan komme til å stille som presidentkandidat til valget i 2004. En hyggelig bieffekt - foruten at han faktisk kan vinne over Putin - er at han samtidig vil få immunitet.

Hva er det som skjer?

Sett fra Norge er det vanskelig å vurdere hvor mye juridisk hold det er i anklagene mot Yukos-milliardærene. Påstandene går ut på at Khodorkovsky samlet en gruppe personer rundt banken Menatep som konspirerte om å skaffe seg mine- og gjødselsselskapet Apatit til en røverpris i 1994.

Menatep-president Platon Lebedev er allerede fengslet for tilsvarende anklager.

Den tredje store spilleren er i eksil.

Boris Berezovsky fikk kjøpe Sibneft fra staten under Boris Jeltsins regime for 100 millioner dollar. I dag er verdien 120 ganger høyere!

Det er neppe noen tvil om at mange av de nyrike har skaffet sine enorme formuer ved at de fikk hendene på store statlige verdier.

Men samtidig er det vanskelig å se hvordan man kunne privatisere statlige bedrifter på noen annen måte i et land hvor ingen ville hatt penger til å betale full pris.

Juss er ofte et relativt begrep og per definisjon et redskap for de som til enhver tid styrer. Slik sett er det en usikker karriere å være nyrik i et regime under kraftige omveltninger.

Men det var altså ikke så langt unna at Kværner i dag kunne vært eid og styrt fra en fengselscelle i Matrosskaya Tishina-fengselet i Moskva.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere