*Nettavisen* Nyheter.

Russlands «Zuckerberg» skapte gateslagsmål

Pavel Durov (t.h.), og vennene hans, vet hvordan man kan påvirke publikum. Foto: Faksimile/Facebookcom.ru/DLD Moscow

Gründeren av Russlands Facebook-klone kaster penger ut av vinduet – bokstavelig talt.

30.05.12 21:31

Alle kjenner til Mark Zuckerberg, gründeren av nettsamfunnet Facebook, som har blitt mangemillionær.

Akkurat nå er han på en forhåpentligvis romantisk bryllupsreise med sin utkårede, Priscilla Chan, hvor de besøker severdighetene i Roma.

5000 rubler

Noen tusen kilometer unna, i St. Petersburg, oppholder 27 år gamle Pavel Durov seg.

Han er en programmerer og grunnlegger av sin egen «Facebook», VKontakte, som betyr «I kontakt».

Durov sies å være god for 60 millioner dollar, og sist søndag gjorde han lite for å skjule det, ifølge The Moscow Times.

Durov og hans kollegaer brukte helgen til å perfeksjonere sine ferdigheter innen bretting av papirfly og prøvefly dem ut gjennom hjørnekontoret til VKontakte i St. Petersburg.

Du kan se bildene på Facebookru.com.

Som materiale brukte de 5000-rubler-sedler, som er den høyeste banknota i Russland, og er verdt ganske nøyaktig en norsk tusenlapp.

– Som apekatter

Reaksjonen lot ikke vente lenge på seg, og flere russiske medier forteller om det rene gateslagsmålet som oppsto mellom russere som ville sikre seg pengene.

– Det er avskyelig. De kastet ut rundt ti sedler. Folk kom ut av mengden med brukne neser, klatret på trafikklysene og oppførte seg som apekatter, sier et vitne, Ekatarina Abramova, ifølge avisen.

Ifølge vitnesbyrd filmet Durov det hele med et kamera.

– Han fikk seg vel en god latter, sier Abramova.

Durov forklarte situasjonen med at han ville bidra til feststemningen og hadde egentlig tenkt å kaste flere papirfly, men følte seg nødt til å stoppe.

– Vi måtte stoppe ganske raskt. Folk begynte å oppføre seg som dyr, skriver Durov på sin Twitter-konto.

Piratkopiering

VKontakte møter for tiden eventyrlig suksess i Russland og nabolandene rundt, Ukraina, Hviterussland, Kazhakstan, Moldova og Usbekistan. Ifølge nettsiden selv har den mer enn 165 millioner registrerte brukere. Det er for eksempel den 4. mest besøkte nettsiden i Russland.

Til sammenligning har Facebook 5,7 millioner registrerte brukere i Russland og rundt 9 millioner til sammen i disse landene.

Funksjonelt og utseendemessig sett er nettsiden svært lik Facebook, med de samme fargene og den berømte Like-knappen. Det er uvisst hvem som tok fra hvem, men mens Facebook ble lansert i 2004, ble VKontakte lansert i 2006.

Men VKontakte har også andre funksjoner, og er ifølge RIAA en av verdens største aktører i utveksling av piratkopiert materiale.

Durov ble like etter presidentvalget i Russland tatt inn til forhør av FSB (tidligere KGB), og ba ham om å blokkere grupper som varslet om valgfusk. Det er uklart hva som ble sagt på møtet, men Durov fikk gå uten en skramme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.