BÆRUM (Nettavisen, NTB): Statsminister Erna Solberg og justis- og beredskapsminister Monica Mæland presenterte onsdag regjeringens oppdaterte handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme. Det skjedde i Bærum, kommunen som i fjor opplevde at en høyreekstremist drepte sin søster og angrep en moske.

- Vi har følt dette på kroppen

- Vi har følt dette på kroppen. Vi sto sammen i sorgen, og vi står sammen her i dag for å vise at vårt arbeid lokalt og nasjonalt utvikles videre. Vi fortsetter å mobilisere alle de gode kreftene for å hindre at dette skal skje igjen. Så vil jeg berømme Al-Noor-moskeen for den åpenhet de har vist hele tiden. Hat kan avle hat, men vi vil ikke la det skje, sa Bærum-ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) på pressekonferansen.

Statsminister Erna Solberg (H) understreket at arbeidet mot ekstremisme og terror er et ansvar hele samfunnet må ta del i.

- Da regjeringen lanserte sin handlingsplan i 2014, sa daværende PST-sjef at hvis de er de første som møter unge radikaliserte og mulige terrorister, så har det norske samfunnet feilet. Det er et felles ansvar for hele vårt samfunn å hindre voldelige ekstremisme, sa statsministeren og nevnte saker som har aktualisert problemstillingen, som terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011 og angrepet på Al-Noor-moskeen i Bærum i fjor.

Saken oppdateres.

Lager veileder for kommunene

Et av de åtte nye tiltakene regjeringen presenterer er en nasjonal veilednings- og ressursfunksjon rettet mot kommuner.

Klikk her for å se handlingsplanen mot radikalisering og voldelig ekstremisme

Funksjonen etableres ved regionalt ressurssenter mot vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging. Her kan også privatpersoner få råd om hvor de kan henvende seg lokalt med en bekymring.

- Vi må fange opp personer i risikosonen så tidlig som mulig. Slik forhindrer vi ikke bare at noen kan bli sårbare for radikalisering. Slik sørger vi også for et mer inkluderende samfunn, sier statsminister Erna Solberg (H) ifølge en pressemelding.

Setter inn Nav mot høyreekstremisme

Regjeringen skal også etablere en nasjonal veiledningsfunksjon for Nav for å øke kompetansen og styrke rutinene knyttet til voksne som har falt utenfor arbeidslivet.

- Vi vet i dag at mange høyreekstreme er godt voksne og at en stor andel av dem har liten eller ingen tilknytning til arbeidsmarkedet. Da må vi være der med kunnskap og tiltak som virker, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Andre nye tiltak er utarbeidelse av aktørkart, felles riskovurderingsverktøy for politiet, PST og kriminalomsorgen, samt nye metoder for reintegrering etter endt straff, melder regjeringen.