Gå til sidens hovedinnhold

Ruster opp til Halloween

Muligens er allerede bananmannen eller dracula i full sving med å ordne køen utenfor Standard. Det nærmer seg Halloween!

SENTRUM: Vi er noen generasjoner osloborgere som har hengt foran utstillingsvinduene, snust i hyllene, fått elektrisk hår i kostymeavdelingen og falt i staver over rariteter i den lange glassdisken hos Standard.
Festmagasinet er en helt egen verden, og slik har det vært siden rundt 1945.

Høysesong: Oktober

Når det nærmer seg Halloween snakker vi unntakstilstand hos Standard.

– Velkommen på baksiden, sier markedssjef Martine Strømmen Nicolaysen, det er det de tre etasjene over butikken kalles av personalet.

Vi tar turen inn til daglig leder, eller festgeneral som han også kalles, Jan Kingell.

– Det er litt ekstra før Halloween, ja, da har vi varer over alt, sier generalen og ser seg fornøyd rundt i sjefskontoret han for tiden deler med kassevis av daudinger, hodeskaller og flaggermus.


Det er i det hele tatt ikke mye hitech og minimalisme å spore noe sted i Standards lokaler, og sånn bør det egentlig være.

Bak kulissene

Spørsmål om hva ekspertisen tror blir årets heiteste Halloween-kostyme fører til en interessant tur gjennom etasjene.
Fra våpenlageret i femte går turen via et kostymelager som får selv en godt voksen dame til – nesten – å sikle, makan til eksklusive nissedrakter!

Og ballkjoler, og lederhosen i ekte leder. Snakk om. Så til hattelageret, barnekostymelager – så mye søtt – til lager for rare saker, og tilbake til kontoretasjen i tredje, som altså likner til forveksling på lagrene over.

BLI MED PÅ VERDENS KULESTE SØNDAGSMIDAG!

Halloween-hits

Fra rundturen har Kingell plukket med seg en Morphsuit i Agent 007-stil, og smetter raskt inn i dette anvendelige og tettsittende plagget som dekker hele kroppen, inklusive ansiktet.

– Du kan drikke gjennom drakten, altså, men ikke spise. Og det er vanskelig å ha den på når man ekspederer, ser ikke helt tallene på kassa.
Men ellers riktig så behagelig, ifølge sjefen selv. Og en antatt hit på høstens halloweenpartyer.

Markedssjefen ser ut til å trives like godt som Tyroller-berte, kostymet funker både på Halloween og til oktoberfest, som hun sier.

Familiekarnevall

De er ikke vonde å be, resten av Standard-folket heller, når de blir bedt om pynte seg for fotografen. Vips består personalet av mannen med ljåen, sexy barokkpike, et gresskar-par, sykepleier, en liten, rød djevel og en slags Frankenstein-banan. Og det er tydelig at de nyter den ekstra oppmerksomheten de får fra kundene.


– Joa, det hjelper å være leken når man jobber på Standard, sier Kingell.

Camilla Idsøe og Lill Brager fra Nordre Aker er blant kundene som tydelig inspireres av personalet.

– Vi skal feire niese og barnebarn Kines 18-års dag, og hun ønsker seg halloweenbursdag, forteller Camilla Idsøe mens hun kikker gjennom stativene med drakter.

– Vi blir mellom 20 og 30 gjester i alderen syv til syttini, så dette blir gøy!

Lill Brager har allerede funnet sin favorittdrakt, og vi har tillatelse til å offentliggjøre at bestemor har valgt en kledelig ølflaskedrakt og et par utsøkte ølbriller.

-Og det er et par av gjestene vi gleder oss ekstra til å se uten den vanlige dressen, røper Brager.

LES OM MIRAKELGUTTENS SKIHISTORIE

Byens eldste butikk?

-Standard Mønsterforretning åpnet dørene i 1900, med dyre stoffer og fjonge damesaker. I 1945 begynte dreiningen mot leker, mye dukker til å begynne med, og modelltog som mange nok husker fra vindusutstillingen, forteller Jan Kingell.

Han forteller også at Standard var i familien Buemanns eie fra starten i 1900 og helt til 2013, da familien solgte til Kingell og to medinnehavere.

– På 60-tallet begynte morosakene å komme inn, og siden har det bare blitt mere og mere.

Kingell ler. Det er snart tid for å planlegge køvaktene i forbindelse med Halloween.

– Vi har et par skrømt til å ordne køer og innslipp, i tillegg har vi småboder utenfor butikken der de vanligste halloweengreiene er å få kjøpt, så vi gleder oss og er godt forberedt.