*Nettavisen* Nyheter.

Ruter innfører regler i kollektivtrafikken: Vil merke hvor det er lov å sitte

På Jernbanetorget T-banestasjon mandag morgen klokken 08 mandag 23. mars var det folketomt både på T-banen og perrongen. Det merkes i kassen til kollektivselskapene.

På Jernbanetorget T-banestasjon mandag morgen klokken 08 mandag 23. mars var det folketomt både på T-banen og perrongen. Det merkes i kassen til kollektivselskapene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Det blir innført begrensninger på hvor mange passasjerer som kan være om bord, og hvor de skal sitte.

30.04.20 15:03

Kollektivselskapet Ruter tar nå grep i hovedstadsområdet for å sørge for at folk fortsetter å holde avstand på offentlig transport.

Den anbefalte avstanden på en meter legges midlertidig til grunn på alle transportmidler. Som følge av dette innfører Ruter maksbegrensning om bord. Det innebærer redusert kapasitet for å kunne ivareta retningslinjene for smittevern, melder Ruter i en pressemelding.

Les også: Flyselskapene må fly med tomme midtseter

- Med denne kapasitetsbegrensningen er det ekstra viktig at anbefalingen om å ikke reise kollektivt om du ikke må, blir fulgt. Nå skal både elever og folk med kritiske og viktige samfunnsfunksjoner ha prioritet til å reise til og fra jobb og skole. Som hjelp til elever og andre som må reise, vil de i tiden fremover møte tydelig merking av hvor de kan sitte og stå for å holde en meters avstand til sine medpassasjerer, forteller Bernt Reitan Jenssen, administrerende direktør i Ruter.

Les også: Dette må du vite om korona og munnbind: Fordeler og ulemper - tips hvis du vil lage et selv

Klikk på bildet for å forstørre. Bernt Reitan Jenssen.

Ruter-sjef Bernt Reitan Jenssen

Igangsetter flere tiltak

Ruter vil den nærmeste tiden iverksette flere tiltak for å hjelpe passasjerene til å holde avstandsregelen på én meter.

  • Det vil bli hengt opp plakater på dørene til transportmidlene, som angir hvor mange passasjerer det er plass til om bord.
  • Informasjonsskjermene om bord i bussene og båtene vil tas i bruk for å minne om en meters avstand og plassbegrensning.
  • Høyttalermelding om bord vil tas i bruk for å minne om en meters avstand og god spredning i vognene/bussene.
  • Høyttalermelding på T-banestasjoner vil tas i bruk for å minne om en meters avstand og god spredning i vognene, eventuelt vente på neste avgang dersom det er mange passasjerer om bord.
  • Avviksmeldinger på ruter.no og i reiseplanlegger vil minne om en meter avstand og plassbegrensning.
  • Ruter.no er oppdatert med nye retningslinjer for kundene.
  • Merking av seter og gulv vil gradvis skje for å tydelig angi hvor passasjerene kan sitte og stå.

Ber folk unngå å reise kollektivt

Ruter har en klar oppfordring til passasjerer om å ikke reise kollektivt med mindre de må:

- Det er viktig å minne om at vi ikke er i en normalsituasjon, og vi må ta høyde for at dette er en situasjon som kan vare over tid. Oppfordringen er stadig at du ikke skal reise kollektivt om du ikke må. Det gjelder alle dager, hele døgnet. Ellers risikerer vi at det ikke blir plass til skoleelever og de kundene som har behov for å reise med oss, legger Reitan Jenssen til.

Ruter vil i første omgang ikke ha aktiv håndheving av tiltakene, men de sier at de har tillit til at folk følger retningslinjene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag