RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rwanda inn i FNs sikkerhetsråd tross Kongo-anklager

Delegates sit for Security Council meeting to discuss Peace and Security in Middle East during 67th United Nations General Assembly in New York
Delegates sit for Security Council meeting to discuss Peace and Security in Middle East during 67th United Nations General Assembly in New York Foto: LUCAS JACKSON (Reuters)
Sist oppdatert:
Rapport fra det samme rådet slår fast at landet okkuperer en del av Kongo.

FNs hovedforsamling skulle torsdag velge fem nye ikke-faste medlemmer til Sikkerhetsrådet, og Rwanda hadde ingen motkandidater til sin plass.

I en fersk FN-rapport anklages Rwanda og Uganda for å støtte og væpne M23-opprørerne, som er tidligere tutsikrigere som nå i teorien er integrert i den kongolesiske hæren.

M23-opprørerne har den siste tiden utvidet sin kontroll over de mineralrike områdene i Nord-Kivu-provinsen øst i Kongo og tvunget hundretusener av mennesker på flukt.

I FN-rapporten anklages Rwandas forsvarsminister for å være den som har faktisk kontroll over M23-opprørerne.

Les mer på Nettavisen:

– Grunnløs
Rwandas FN-delegasjon viser til det afrikanske landets bidrag til fredsbevarende operasjoner og positive utvikling.

– De kan ikke la seg avspore av en grunnløs rapport uten kredibilitet, sier diplomaten Olivier Nduhungirehe.

Uganda avviser rapporten som søppel.

Det er ikke første gang de to landene er beskyldt for å støtte opprørere i det østlige Kongo. I juni sa de samme ekspertene at de hadde rikelig med bevis for at rwandiske offiserer støttet opprørerne med våpen, utstyr og nye rekrutter.

Krigsforbrytelser
I sin nye rapport sier de at det ikke er noe de vil endre i sin første rapport, og de navngir general Bosco Ntaganda, som er etterlyst for krigsforbrytelser, og forsvarsminister James Kabarebe som toppen av kommandokjeden i M23.

Ekspertene fastslår at militære enheter fra Uganda og Rwanda direkte støttet M23 i en serie angrep mot større byer i Rutshuru-territoriet og en kongolesisk militærbase. I sammenstøtene i juli ble en indisk FN-soldat drept.

Rapporten anklager også M23 og andre opprørere for i økende grad å bruke barnesoldater, og enkelte offiserer beskyldes for å ha henrettet mange fanger.

Krever reaksjoner
Kongos regjering sa onsdag at de som er nevnt ved navn i rapporten, bør rammes av sanksjoner. Talsmannen Lambert Mende sier at rapporten viser hva de vet om Rwanda, men gir dem ny informasjon om Ugandas innblanding.

Rapporten kan imidlertid vanskeliggjøre arbeidet med å finne en løsning på den dype og langvarige konflikten i Øst-Kongo, siden Uganda har spilt og spiller en nøkkelrolle i arbeidet med å få slutt på konfliktene.

Samtidig meldes det at seks indiske FN-soldater og en lokal tolk ble såret da de tirsdag ble angrepet av ukjente væpnede menn. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere