*Nettavisen* Nyheter.

Rwanda-siktet fengslet i fire uker

Siktet for medvirkning til drap under folkemordet i landet i 1994.

30.05.13 15:26

Kripos pågrep i går, onsdag 29. mai, en mann fra Rwanda. Mannen som er i 40 årene, er siktet for medvirkning til drap under folkemordet i Rwanda i 1994. Siktede kom til Norge som kvoteflyktning i 1999, og er for tiden bosatt i Sandnes.

Les også: Mann pågrepet av Kripos siktet for krigsforbrytelser

Tipset av rwandiske myndigheter
Ifølge politiet er den siktede pågrepet og fengslet for å ha deltatt på møter hvor det ble oppfordret til drap, eller hvor drap ble planlagt og senere gjennomført på et stort antall personer tilhørende den etniske gruppen Tutsier. Forholdene skjedde i den sørlige regionen av Rwanda, herunder i grenseelven Akanyaru og ved kirken i Cyahinda hvor til sammen ca. 7000 personer mistet livet ved disse to massakrene i perioden 14. – 18. april 1994.

Det er rwandiske myndigheter som informerte norske justismyndigheter om at den nå siktede oppholdt seg i Norge. Norsk politi har gjennomført flere etterforskningsreiser til Rwanda og foretatt vitneavhør av overlevende og andre vitner til hendelsene.

Mannens forsvarer, advokat Harald Stabell, sa 29.mai til NTB at mannen nekter å ha hatt noen befatning med folkemordet i landet.

- Han erkjenner ingen straffskyld og vil begjære seg løslatt på fengslingsmøtet, opplyste Stabell.

Folkemord
Folkemordet i Rwanda fant sted i perioden april til juli 1994. Rundt 800 000 mennesker ble drept i forbindelse med folkemordet. Folkemordet besto av alt fra enkeltstående drap til massakre av tusenvis av mennesker som hadde søkt tilflukt i forsamlingslokaler, kirker, sykehus og andre offentlige bygninger.

Norsk politi ved Kripos har lagt ned store ressurser i å etterforske personer med opphold i Norge som mistenkes for folkemordet i Rwanda. Til høsten starter også ankesaken til en annen Rwandeser som er tiltalt for medvirkning til folkemordet sørøst i landet.

Oslo tingrett gjennomførte i februar en historisk rettsak der en mann ble dømt for medvirkning til flere tusen drap.

En rwander bosatt i Norge ble dømt til 21 år for medvirkning til overlagt massedrap under folkemordet i Rwanda i 1994.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.