Den hviterussiske regimekritikeren Raman Pratasevits er pågrepet etter at flyet han var om bord i, ble omdirigert og beordret til å lande i Minsk.

Pratasevitsj er en kjent regimekritiker og tidligere redaktør i den opposisjonelle TV-kanalen Nexta på Telegram. Søndag var han passasjer i et Ryanair-fly som tok av fra Aten med kurs mot Litauen.

Men da flyet kom inn i hviterussisk luftrom, ble det omdirigert og landet i stedet på flyplassen i den hviterussiske hovedstaden Minsk, der Pratasevitsj ble pågrepet, ifølge Nexta.

Sjefredaktør i TV-kanalen Nexta, Tadeusz Giczan, skriver på Twitter at agenter fra Hviterusslands hemmelige politi gikk om bord flyet i Aten, og da flyet kom inn i hviterussisk luftrom skapte agentene bråk med kabinpersonalet - og insisterte på at det var en bombe om bord.

Etter landing ble flyet gjennomsøkt uten at det ble funnet bomber eller lignende.

Det statlige hviterussiske nyhetsbyrået BelTA melder at president Aleksandr Lukasjenko personlig beordret et jagerfly på vingene for å eskortere flyet til Minsk.

Flyselskapet Ryanair har så langt ikke kommentert hendelsen.

Stemplet som terrorist

Pratasevitsj lever som mange andre framtredende hviterussiske opposisjonelle, i eksil i Litauen. President Lukasjenko og hans regime har slått hardt ned på all opposisjon, og Pratasevitsj har blitt stemplet som terrorist av regimet.

Nexta har hatt en sentral rolle i å organisere opposisjonen under de omfattende protestene mot Lukasjenko som har pågått siden i fjor sommer.

Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja hevder på Twitter at hviterussiske myndigheter fikk flyet til å lande slik at de kunne pågripe Pratasevitsj.

Litauens president Gitanas Nauseda reagerer sterkt på pågripelsen og anklager regimet til Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko for å stå bak.

– Regimet står bak den avskyelige handlingen. Jeg krever at Roman Protasevic løslates med en gang, skriver Nauseda på Twitter.

De internasjonale reaksjonene er sterke

Polens statsminister Mateusz Morawiecki kaller det «statlig terrorisme».

– Jeg fordømmer på det sterkeste pågripelsen av Raman Pratasevitsj begått av hviterussiske myndigheter som kapret et passasjerfly fra Ryanair. Dette er en forkastelig statlig terrorhandling, skriver han på Twitter.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen krever at Pratasevitsj umiddelbart må løslates og skriver på Twitter at det er fullstendig uakseptabelt å tvinge Ryanair-flyet ned i Minsk.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) krever at Pratasevitsj løslates umiddelbart.

– Det er sjokkerende og totalt uakseptabelt at det hviterussiske regimet tvinger et passasjerfly ned i Minsk for å arrestere en regimemotstander. Raman Pratasevitsj må løslates umiddelbart, sier utenriksminister Søreide i en uttalelse sendt til NTB.

Det tyske utenriksdepartementet krever en umiddelbar forklaring fra hviterussiske myndigheter på pågripelsen av Pratasevitsj, mens den svenske utenriksministeren Ann Linde sier at meldingene om at et sivilt fly ble tvunget ned for å pågripe Pratasevitsj er svært bekymringsfullt.

– Fullstendig uakseptabelt og hensynsløs oppførsel, skriver hun på Twitter.

Litauens president Gitanas Nauseda reagerer sterkt på pågripelsen og anklager regimet til Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko for å stå bak.

– Regimet står bak den avskyelige handlingen. Jeg krever at Roman Protasevic løslates med en gang, skriver Nauseda på Twitter.

Helsingforskomiteen reagerer sterkt

Også den norske Helsingforskomiteen reagerer og ber om at en internasjonal granskning umiddelbart blir satt i gang.

– Vi fordømmer på det sterkeste denne operasjonen som bare kan sees på som internasjonal terrorisme, sier Berit Lindeman, fagsjef i Helsingforskomiteen.

– Dette framstår som en nøye orkestrert operasjon for at Lukasjenko skal slå klørne i en journalist fra Nexta, en sentral aktør for avsløringene av overgrepene til hans regime. Samtidig har flyet og alle passasjerene om bord blitt satt i stor fare. (©NTB)