Gå til sidens hovedinnhold

Ryanair-saken avgjøres av norsk Høyesterett

Høyesterett skal bestemme om striden mellom flyselskapet Ryanair og den oppsagte flyvertinnen Alessandra Cocca skal avgjøres av norsk eller irsk lov.

Ryanair anket på stedet da Borgarting lagmannsrett i oktober i fjor slo fast at arbeidsrettssaken mellom Ryanair og den tidligere kabinansatte kvinnen skal føres etter norske lover.

Fredag kom beskjeden fra Høyesterett om at saken er sluppet gjennom hos ankeutvalget, og at anken vil få full behandling.

Tidligere har spørsmålet om det er norske eller irske domstoler som er riktig arena for rettstvisten, blitt avgjort i Høyesterett.

Dermed ser det ut til at Ryanair-sjef Michael O'Leary ikke får rett når han tidligere har uttalt til NTB at det vil «aldri skje at vi blir nødt til å møte for noen norsk domstol».

Usaklig oppsigelse

Italienske Cocca mønstret av og på Ryanairs fly på Moss lufthavn, Rygge. Hun gikk til sak mot Ryanair våren 2013 for det hun mener var usaklig oppsigelse. Hun mistet jobben etter ti måneder av den tolv måneder lange prøveperioden, etter å ha rapportert om at det luktet alkohol av kabinsjefen om bord.

Ryanair har hele tiden avvist søksmålet og argumentert med at det er frivillig å jobbe i selskapet. Videre hevder Ryanair at en eventuell rettssak må føres i Irland og avgjøres etter irsk lov – fordi det er der selskapet er registrert.

Lagmannsretten begrunnet den enstemmige dommen med at det er viktig å sikre arbeidstakere vern i det landet der de utfører sin økonomiske og samfunnsmessige funksjon.

– Useriøs arbeidsgiver

Parat fører saken på vegne av Cocca og nestleder Vegard Einan, regner med at Høyesterett vil komme til samme resultat som lagmannsretten i det han mener er en viktig sak.

– Dette er en prinsipiell viktig sak for norske arbeidstakere. Ryanair er en useriøs arbeidsgiver som på alle måter forsøker å utnytte smutthull i lovverket og unndra seg skatter og avgifter i de land de opererer i, sier Einan.

– Vinner Cocca på nytt i Høyesterett, har Parat gjennom to dommer i landets høyeste domstol vist at Ryanair, og alle andre utenlandske flyselskaper, må forholde seg til norske lover og regler. De må også betale de samme skatter og avgifter som norske flyselskap dersom de vil drive virksomhet her i landet, sier han. (©NTB)

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken