Gå til sidens hovedinnhold

Ryanair utestenger kunder som fikk refundert billetter under pandemien

Det irske lavprisselskapet har tapt enormt med penger på grunn av reiserestriksjonene som har vært det siste halvannet året.

Tall fra Ryanairs eget regnskap viser at selskapet gikk med et underskudd på hele 272 millioner euro (cirka 2,7 milliarder kroner) bare for de tre månedene april, mai og juni 2021. For å begrense tapene har det irske lavprisselskapet nå bestemt seg for å nekte passasjerer som har fått refundert penger å reise med selskapet.

LES MER: Ryanair strammer inn håndbagasjereglene

Passasjerene det gjelder har kjøpt og betalt for billetter med kredittkortet sitt. Deretter har de fått kalde føtter og fått refundert pengene fra kredittkortselskapet på grunn av pandemien. Ryanair hevder passasjerene aldri skulle fått tilbake pengene og har nå utestengt de det gjelder fra fremtidige reiser med det irske lavprisflyselskapet. En talsperson for selskapet skriver i en e-post til Nettavisen at det gjelder færre enn 850 passasjerer.

– Dette gjelder en liten minoritet av passasjerene våre som kjøpte billetter som ikke var mulig å refundere. Flyreisene de kjøpte ble gjennomført som planlagt, men de valgte selv ikke å benytte seg av billetten. Deretter har de urettmessig fått tilbakebetalt pengene via kredittkortselskapet sitt. Disse passasjerene vil ikke få reise med oss igjen før de har betalt tilbake pengene, skriver den anonyme talspersonen i e-posten.

Talspersonen understreker at de som har fått penger refundert direkte fra Ryanair får fortsette å fly som før.

LES MER: Streik gir gigantsmell for Ryanair

Nektet ombordstigning

Den britiske nettsiden moneysavingexpert har snakket med tre passasjerer som alle har blitt utestengt etter å ha fått refundert billettpenger fra kredittkortselskapet sitt. De tre passasjerene kunne bestille billetter som normalt og oppdaget ikke at de var utestengt fra Ryanair før de forsøkte å sjekke inn eller gjøre endringer på bestillingen.

Passasjerene fikk beskjed om at de skyldte mellom 400 og 630 pund. Her skal Ryanair ha tilbudt seg å refundere pengene som passasjerene hadde brukt på billetter i 2021 hvis passasjerene nektet å betale tilbake pengene Ryanair mener å ha utestående.

LES MER: Ryanair-sjefen har varslet Norwegians død tre ganger: – Han har en agenda

Skaper overskrifter

Dette er ikke første gang det irske lavprisselskapet skaper overskriftet. Selskapet har tidligere blant annet ytret ønske om å selge ståplasser på flygingene sine.

Da britene innførte to ukers innreisekarantene i fjor sommer var beskjeden fra Ryanair-sjefen klar, han ville ikke kansellere flyginger:

– Britene blåser i denne karantenen, de vet det er noe tull, sa Michael O'Leary ifølge Reuters.

Da flyseteavgiften ble innført i Norge i 2016 høstet selskapet massiv kritikk fordi de trakk penger fra kunder som allerede hadde kjøpt billetter før avgiften ble innført. Beløpet ble trukket uten samtykke, dersom passasjerene ikke kansellerte turen, skrev Nettavisen den gangen.

LES MER: Ryanair er i hardt vær etter rasisme-episode