*Nettavisen* Nyheter.

Rydd opp i fotballregnskapene

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Lyns nesten-konkurs er en alvorlig påminnelse om at Norges Fotballforbund ikke har gjort jobben sin.

02.10.09 15:25

Lyns økonomiske sammenbrudd burde trolig vært oppfattet av Norges Fotballforbund, som skulle nektet klubben lisens til å spille i Tippeligaen.

Det er ille nok, men verre er det at så godt som alle norske toppklubber har elendig økonomi - og at virkeligheten er verre enn den ser ut til på papiret.

Dersom våkne revisorer tvinger klubbene til å skrive ned verdien av spillerne sine ved nyttår, kan Norges Fotballforbund glemme å arrangere de øverste ligaene til neste år.

Her kan du se pressekonferansen som kan felle klubbene:Nytt klubblisensregelverk

I dag går klubbene økonomisk over ende først når de ikke har penger i kassen til å betale regninger. Det er mangel på likvide midler som nesten sendte Lyn til skifteretten.

Problemet er bare at klubbselskapenes reelle egenkapital er tapt hvis man tvinges til å bokføre spillerne til det de er verdt.

Les også:Kan bli nektet spillerkjøp

Med dagens nesten ikke-eksisterende overgangsmarked er det et spørsmål om en høytlønnet tippeligaspiller har noen reell verdi overhodet - eller om det ville vært mer korrekt å skrive ned kjøpesummen og regne de fremtidige lønnsforpliktelsene som en ytterligere byrde i regnskapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Josefsen, Jon-Michael (Scanpix)

Dette er en vanlig øvelse i de fleste andre selskaper: Ved nyttår må man ta stilling til om verdiene i den bokførte balansen er reell. Dersom det ikke er midlertidige og forbigående verdifall, så skal man skrive ned verdien til reell verdi. I praksis vil en forsiktig tolkning av denne regelen strippe toppklubbene for den bokførte egenkapitalen.

Hovedårsaken til misèren er at klubbene tvinger hverandre til å opptre uforsvarlig. Spillerlønningene er samlet for nøye, og klubbene budsjetterer samlet med for høye inntekter. De kjøper spillerne for dyrt, skriver ikke ned dårlige kjøp nok, og de blir avhengig av gevinst på spillersalg for å få inn penger til å betale regninger.

Når spillermarkedet tørker inn, stanser alt opp. Der er vi nå, og neste bølge kommer hvis også klubbenes revisorer blir mer kritiske.

Les også:Uønsket i Tippeligaen

Når Tippeligaen er over, bør Norges Fotballforbund gjennomføre en ordentlig økonomisk røntgenundersøkelse av klubbene.

Dette er spesielt viktig når man har tatt bort kravet om å fornye klubblisensen hvert år. En av hensiktene med lisensen er å «styrke det økonomiske grunnlaget og stabiliteten i klubbene, og fokusere på et ønske om en bærekraftig klubbøkonomi».

Til nå har man åpenbart ikke lykkes i den målsettingen, og det må være Norges Fotballforbund som tar fatt i problemet. Anledningen byr seg nå som alle klubbene i Tippeligaen, Adeccoligaen og Toppserien må søke om ny lisens innen 1. oktober 2009. Uten slik lisens, rykker man ned i 2. divisjon.

Klubblisensnemnda bør ikke bare se på likviditeten, men også på om klubbene reelt sett har egenkapital.

Et konkret forslag er å offentliggjøre alle spillerkontrakter slik at andre klubber, medier og sponsorer kan kikke klubbene i kortene.

Full åpenhet kan stagge de galopperende spillerlønningene - og få flomlys på fotballklubbenes regnskapsførsel før en ny nesten-konkurs er et faktum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.