Rydder teltleir ved domkirken

Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Politiet aksjonerte torsdag mot teltleiren ved Oslo domkirke.

30.06.11 12:25

Torsdag gikk politiet i gang med å rydde plassen ved Oslo domkirke, der asylsøkere fra Etiopia og Iran har slått leir.

Både politi og representanter fra Oslo kommune er på stedet. Oppryddingen startet klokka 08, skriver VG Nett.

12 aktivister igjen
Politiet sier til VG Nett at det kun er teltene som skal fjernes. Ingen av asylsøkerne skal pågripes. Det er rundt 12 aktivister fra Etiopia og Iran i leiren, ifølge Scanpix.

Tidligere i år gjennomførte en gruppe etiopiere som hadde fått endelig avslag på sin asylsøknad i Norge en sultestreik, og flere tok opphold i Oslo domkirke i protest mot det de oppfattet som myndighetenes behandling av deres saker.

Asylsøkerne fikk beskjed om å forlate landet, selv om flere av dem har bodd her i flere år, hatt jobb og betalt skatt.

Etiopierne selv pekte på at de tilhører opposisjonen i hjemlandet og risikerer fengsling og tortur dersom de må vende hjem.

Kravet de stilte var blant annet at norske myndigheter måtte vurdere hver sak individuelt.

Oslo kommune holdt en lav profil mens det hele pågikk. Etter en uke i kirkeasyl forlot gruppen med etiopiere kirken, men senere kom noen av dem tilbake og slo leir utenfor kirken.

- Brukt av stoffmisbrukere
Paal Pedersen, stabssjef hos byrårdsleder Berger Røsland, sier flere av teltene nå har stått tomme over lengre tid og at de har opplysninger om at stoffmisbrukere har satt sprøyter her og at noen rumenere fra tid til annen har benyttet teltene til overnatting.

- Jeg vet ikke om det er noen av de opprinnelige etiopierne igjen her. Så vidt vi vet har de fleste dratt til Sverige, og teltene - som står ulovlig på kommunal grunn - har stått tomme over lang tid. Brannvesenet har krevd dem fjernet fordi de står tett inntil kirkebygningen, og også Oslo kommune og Oslo domkirke har ønsket å få dem fjernet, sier Pedersen til Nettavisen.

- Betent konflikt
- Turistsesongen er i gang. Har dere fått klager på teltene utenfor Oslo domkirke?

- Nei, det har ikke noe med det å gjøre. Vi ønsker ikke å ha ulovlig oppsatte telt og teltleire verken her eller andre steder. Men grunnen til at disse har fått stå så lenge er at dette var en betent konflikt mellom asylsøkerne og staten som Oslo kommune ikke ønsket å være en del av.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.