RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Shutterstock)

Røyker for å unngå mat

Sist oppdatert:
For noen er graviditet et grusomt paradoks og de mentale voksesmertene er de verste.

KOMMENTAR: Hvordan kan en av livets lykkeligste begivenheter samtidig være det sanne mareritt?

Bakgrunn for kommentaren:
- Magen er tabu

For personer som sliter med spiseforstyrrelser, kan det være nettopp det. Henrykt over nytt liv, fremtiden, familie. Vettskremt over vektøkning, depresjoner og om mors problemer kan skade barnet. Det er et paradoks.

«(...) eneste tanken i hodet er at ungen må ut slik at jeg kan bli tynn igjen og få kontroll over kroppen min. Jeg er kjempestor, føler meg kjempestor, selv om alle sier jeg er liten. Sliter veldig med å få i meg mat..men må jo spise...pga den lille i magen. Det er ikke hans feil at mor er syk..heldigvis er det snart over...Og termin nærmer seg». Anonym

Destruktive problemstillinger
Magen vokser i takt med angsten for kiloene, og man kjenner seg gjerne fanget i en kropp man forakter. På nettforumet Barn i magen stilles det spørsmål om overspising og oppkast i svangerskapet kan skade barnet, anorektikere bekymrer seg om barnet får nok næring, noen håper på en graviditet med sterk kvalme slik at matinntaket kan begrenses. Andre gleder seg bare til å bli ferdig slik at de kan slanke seg igjen.

Vanskelig nok uten forstyrret spisemønster
Dette er ikke enkle tanker i en tid der hormonene allerede er i opprør, humøret vekslende og følelseslivet gjerne ustabilt. Kroppspresset er allerede til stede i en verden der kjendismødre nærmest holder matchvekt gjennom svangerskapet og bare uker etter fødselen skaper overskrifter som «Tynnere enn noensinne» og «Slik ble jeg kvitt babyvekten – raskt!».

Det er mer enn nok å være svanger med et barn om man ikke i tillegg skal ruge på et dårlig selvbilde, overdreven matfokus og depresjon. Som gravid er man sårbar og har gjerne behov for litt ekstra støtte. Som gravid og spiseforstyrret trenger man hjelp.

«Da jeg ble gravid fikk jeg helt angst fordi jeg var så sulten hele tiden. La på meg 4 kg på en mnd, og spiste hele tiden. Skjønte etterhvert at det var kroppen og babyen som gav beskjed om at det var nødvendig. Har overdrevet aktivitetsnivået, og har konstant dårlig samvittighet for å ha spist for mye eller feil mat. Har til og med gått så langt at jeg heller tar meg en røyk. Da vet jeg at jeg ikke fåt lyst på snop og mat. Og jeg er 20 uker på vei ...» Anonym

- Magen skal helst være flat
Heldigvis finnes råd. Lena Elin Lorentzen ved Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS) har selv slitt gjennom sine svangerskap, men forteller at barna er glade og friske. Frisk er også Lorentzen, etter flere år med anoreksi.

- Magen er for mange kvinner et tabuområde, den skal helst være helt flat. Etter svangerskapet er det mange som vil raskt tilbake til slankhet og spiseforstyrrelsen kan bli alvorligere etter graviditeten enn før, forteller hun til Side2.

IKS får en del henvendelser fra gravide som sliter med spiseforstyrrelser, og Lorentzen råder gravide til å oppsøke hjelp. Slik kan man forhåpentligvis redusere de mentale voksesmertene og heller fokusere på de fysiske. Som jo faktisk er en positiv ting.

FLERE KOMMENTARER:
Skjult bak maskefjes
Samfunnets siste tabu?
Voldelig likestilling
Bør valpefettet slankes?
Når jobben blir livet
Skryter vi på oss poteten?
Når døden blir mote

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere