RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røykere lettere på tråden

(EPA)
Sist oppdatert:
Det lønner seg ikke å begynne å røyke for tidlig.

(SIDE2): En ny norsk undersøkelse viser at jenter som begynner å røyke i ung alder, både har flere sexpartnere og debuterer tidligere med sex.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Eksponert
I studien deltok 69.486 kvinner i alderen 18 til 45 år fra Danmark, Island, Norge og Sverige – og formålet var å finne sammenhengen mellom røyking, sexatferd og alkoholforbruk.

– Det kan være at de som begynner å røyke tidlig, også blir eksponert for andre risikoer via det miljø og sosiale sammenhenger, hvor røyking inngår. Men det kan også være at det å begynne å røyke som meget ung i seg selv er knyttet til et mer generelt atferdsmønster, som også viser seg i andre typer risikoatferd, sier Bo Terning Hansen, fra Kreftregisteret i Norge, og en av forfatterne av undersøkelsen til den danske avisen Ekstra Bladet.

Respondentene i undersøkelsen ble delt inn i tre grupper – de som begynte å røyke før de ble 15 år, de som begynte å røyke etter de ble 15 år og de som aldir hadde røkt.

De som begynte å røyke tidlige viste seg å være i en utsatt gruppe. Disse hadde:

– Flere sexpartnere
– Flere nylige sexpartnere
– Mindre hyppig bruk av kondom
– Flere kjønnssykdommer
– Tidligere sexdebut
– Flere uønskede aborter
– Tidligere alkoholdebut

De som ikke røyket scoret lavt på alle parameterne. Rapporten sier ingenting om eventuelle sosiale årsaker til forskjellene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere