RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røykeslutt for hundens skyld

Foto: Yuri Arcurs (Shutterstock)
Sist oppdatert:
Dyreeiere er mer motiverte for røykeslutt, viser studie.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

En amerikansk spørreundersøkelse viser at hver fjerde røyker med kjæledyr ville slutte om de visste at det var skadelig for dyret, skriver Livescience.

- Når man undersøker kjæledyret kan veterinæren spørre om røykevaner. Da kan man vise forskjellige sider av røykeproblematikken, sier forsker Sharon Milberger i Henry Ford Helsesystem i Detroit, til Livescience.

Spørreskjema
Forskerne brukte spørreskjema blant dyreeiere i staten Michigan. Her spurte de om dyreeiernes røykevaner, og om de visste om potensielle skader for kjæledyrene.

3293 personer svarte på skjemaet. 20 prosent var røykere, og hver fjerde respondent bodde med en røyker. Halvparten røykte inne.

Tallene viser at 28 prosent ville gi opp røyking hvis det skader kjæledyret.

- Vi vet ikke om dyreeiere bryr seg mer om kjæledyrenes helse enn sin egen, men vi vet at de bryr seg om dyrenes helse, fortsetter Milberger.

Les mer fra Dittdyr. no:

Slik bruker du halsbåndet riktig

Advarer mot bjeffehalsbånd

Båndtvang hele året

Helseskade
40 prosent av røykere og 25 prosent av ikke-røykere ønsket mer informasjon om effekter av røyking på dyrene. Forskningen brukes til å finne nye måter å få folk til å slutte å røyke.

- Vi prøver å nå røykere på nye måter, fordi helseeffektene på røykere er vel dokumentert. På kjæledyr er virkningene mer usikre, avslutter Sharon Milberger.

Det er usikkert hvor stor effekt passiv røyking har på kjæledyr, men det har vært en del forskning på området.

- Det har vært flere forskningsverk som har påvist store helseskader hos kjæledyr ved passiv røyking, sier Carolynn MacAllister ved Universitetet i Oklahoma til ScienceDaily.

Kreft
En av studiene viste at det er en sammenheng mellom passiv røyking og munnkreft hos katt. Hos hund har man sett en tendens til at dyr som lever med røykere har høyere frekvens av nese- og lungekreft. Dette skyldes at dyrene bruker disse organene veldig aktivt.

- Katter bruker tunga til å stelle pelsen. Dermed kan de ta opp i seg kreftfremkallende stoffer som setter seg i pelsen, sier MacAllister.

Carolynn MacAllister anbefaler at dyreeiere har egne røykeområder hvor dyrene ikke slipper til. Det er også viktig å holde sigaretter og annen tobakk unna dyrene, så de ikke spiser det og risikerer forgiftning.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere