RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Knut Fjelstad (Scanpix)

Røykeslutt på TV ga supereffekt

Sist oppdatert:
Programleder Signe Tynning stumpet røyken på TV. Det fikk stor effekt!

Tidligere i høst offentliggjorde Signe Tynning, programleder på God Morgen Norge på TV2, at hun skulle stumpe røyken. Det ble starten på flere uker der røykeslutt var tema under morgensendingene hver uke.

Tynning blogget om prosessen, og seerne ble invitert til å være med og stumpe røyken.

Større følger enn forventet
Og Tynnings offentlige røykeslutt fikk større følger enn hun selv hadde regnet med.

– Vi fikk bortimot 1.000 eposter fra folk som ville slutte å røyke. Mot slutten av opplegget tilbød vi t-skjorter der det står «Jeg slutta å røyke med Signe» til de som ville ha. Da fikk vi 1.700 SMS fra folk. Og dette var jo bare de som faktisk henvendte seg til oss. Så jeg er ikke i tvil om at dette har hatt en positiv effekt blant folk. Det var også målet, forteller Tynning til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Annonse: 9 av 10 stumper røyken med hypnose

– Føles godt
Programlederen synes det er fint å ha bidratt til at så mange vil stumpe røyken.

– Det føles godt å ha motivert så mange mennesker. Sånn sett ser jeg på dette som et svært vellykket prosjekt, sier Tynning, som også nådde sitt personlige mål. De siste sigarettene gikk bokstavelig talt i do 1. november.

– Det er ikke lett å slutte å røyke. Og jeg skal ikke si at jeg aldri har lyst på røyk lenger, men det har gått greiere å slutte enn jeg hadde fryktet, forteller hun.

Kraftig økning
Som et ledd i Tynnings røykesluttfokus ble Helsedirektoratet invitert med i prosjektet. På en sending i midten av oktober snakket avdelingsleder Kaja Kierulf om Røyketelefonen, som drives av direktoratet.

– Den dagen hadde vi over 300 innringere til Røyketelefonen. Vanligvis har vi 100 i uken, forteller en fornøyd Kierulf.

TV2, Helsedirektoratet og Kreftforeningen har også samarbeidet om en radioreklame der Røyketelefonen nevnes, og direktoratet sendte også en epost om Røyketelefonen til alle som har henvendt seg til Tynning og sagt at de ønsker å slutte.

Siden har antall innringere til telefonen vært 200 i uken, altså dobbelt så mange som vanlig, ifølge Kierulf. Hun er ikke i tvil om at årsaken til økningen er all PR-en for Røyketelefonen i forbindelse med Tynnings røykesluttfokus.

– Ga røykeslutt et ansikt
Over halvparten av de 800.000 dagligrøykerne her i landet ønsker å slutte å røyke, ifølge Kierulf, som roser Tynning for å ha gitt røykeslutt et ansikt.

– Dette var et utrolig flott initiativ fra Signe Tynning. Man skal ikke undervurdere medias makt i så måte, og generelt vet man også at gode rollemodeller som folk identifiserer seg med virker positivt for å få frem helsebudskap. Tynning har gjort kunnskap om røykeslutt tilgjengelig og har virket motiverende for mange, sier Kierulf. (ANB)

Les også: Attraktivt å gjøre som kjendiser

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere