RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røyking øker risikoen for å få alzheimer

København (NTB): Det er en myte at røyking reduserer risikoen for å få alzheimer. Det stikk motsatte er tilfelle, slår amerikanske forskere fast.

Forskerne ved University of California San Francisco (UCSF) har gjennomgått 43 undersøkelser om emnet og konkluderer med at røyking er «en markant risikofaktor for Alzheimers sykdom», skriver danske Politiken.

De amerikanske forskerne gjorde derimot en annen interessant oppdagelse. Forskning som er sponset eller påvirket av tobakksindustrien framstiller røyking som en beskyttende faktor mot alzheimer, mens uavhengig forskning viser det stikk motsatte.

Forskerne utdyper sine funn i en artikkel i fagtidsskriftet Journal of Alzheimer's Disease, der de konkluderer med at de uavhengige undersøkelsene viser at røyking nesten dobler risikoen for å utvikle alzheimer.

- I mange år har diverse undersøkelser og populære medier viderebrakt myten om at røyking beskytter mot alzheimer, sier Janine K. Cataldo, som har ledet arbeidet med undersøkelsen.

For å finne ut hvilke forskere og undersøkelser som kunne knyttes til tobakksindustrien, gjennomgikk forskerne ved UCSF 877 hittil hemmeligstemplede dokumenter fra tobakksindustrien. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere