RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rykteflom om Statoil

Sist oppdatert:
Avis skriver om invitasjon til å delta i Shtokman igjen. Statoil er i dialog.
Statoil ønsker ikke kommentere dagens opplysninger som har kommet frem i den russiske avisen Vedomosti om at Statoil er i ferd med å bli invitert til å delta i Shtokman-utbyggingen igjen.

- Vi har ingen avtale, men er i en dialog med Gazprom, sier Statoils informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad til NA24.

Fortsatt interessert

Statoil-direktøren legger ikke skjul på at målet er å komme frem til en avtale, men kan ikke gå i detaljer om hva dialogen går ut på.

- Hvor langt har dialogen kommet?

- Vi vil ikke gå i detaljer om dialogen, sier Statoils pressemann.

Aanestad bekrefter at Statoil fortsatt er interessert i å delta i det enorme prosjektet i Barentshavet.

- Vi har jobbet ned dette i lang tid og vi hadde ikke gjort det hvis vi ikke hadde ønsket å delta i prosjektet, sier Aanestad til NA24.

Inn i varmen

Ifølge Vedomosti ligger Statoil godt an til å komme inn i varmen igjen. Det gjør også det amerikanske oljeselskapet ConocoPhillips. Avisen skriver at Gazprom ønsker å bedre forholdet mellom Russland og USA gjennom å invitere ConocoPhillips.

Tidligere har både Statoil og Norsk Hydro vært knyttet til Shtokman-utbyggingen, men ble skjøvet ut i kulden etter at Gazprom bestemte seg for å stå for hele utbyggingen selv. I juli ble det kjent at det franske selskapet Total vil delta på utbyggingen og vil eie rundt 25 prosent av selskapet som skal stå for utbyggingen. Total har også tidligere lidd samme skjebne som de to norske oljeselskapene.

Det er første fase av utbyggingen av Shtokman-feltet som nå står på dagsorden. Prosjektet er verdsatt til 18 milliarder dollar eller rundt 105 milliarder kroner.

Unik teknologi

Kilder nær det rundt den russiske gassmonopolisten Gazprom sier at Statoil vil få ti prosent av prosjektet og at ConocoPhillips vil sitte med 14 prosent. De resterende 51 prosentene vil Gazprom selv ha kontroll over.

De norske oljeselskapene er blitt omtalt som aktuelle til å delta på den gigantiske utbyggingen i Barentshavet på grunn av deres unike teknologiske fortrinn i nordområder. Både Statoil og Norsk Hydro er drevne i harde og ekstreme værforhold, og har en lang kompetanse til å utnytte mulighetene i tilsvarende områder.

Gazprom har ikke ønsket å kommentere spekulasjonene, skriver Vedomosti.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere