RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rykter og oljefest

Sist oppdatert:
Oppkjøpsspekulasjoner og sterk oljepris ga nok et børshopp i Oslo.
Sterk oljeprisen sendte Oslo Børs opp for sjette dag på rad. Hovedindeksen steg 0,32 prosent til 457,82 poeng.

Geopolitisk uro kom igjen på agendaen etter at det var et attentatforsøk ved FNs nye generalsekretær. FNs generalsekretær Ban ki-Moon holdt en tale i Irak da området han var i ble utsatt for et rakettangrep. I tillegg har flere senatorer i USA indikert at de kan støtte en tøffere tone mot Iran gjennom å vedta nye sanksjoner.

Oljelagrene i USA opplevde et større trekk enn ventet i forrige uke. Råoljelagrene ble fylt opp, mens de viktige bensin- og destillatlagrene fikk et langt større trekk enn ventet. I forkant av den forestående kjøresesongen er dette godt nytt for oljemarkedet.

Prisen på et fat nordsjøolje med levering i mai steg 2,34 prosent til 62,19 dollar ved råvarebørsen i London.

Oppturen i oljeprisen bidro til å sende Statoil opp 2,07 prosent til 160,25 kroner. Den norske oljekjempen ble dessuten knyttet til DNOs Irak-olje. Offisielle talsmenn for de kurdiske selvstyremyndighetene skal kjenne til at de to norske oljeselskapene snakker sammen i forbindelse med at Statoil skal kjøpe Iraks oljeinteresser i Nord-Irak. Dette er gamle rykter som ble vekket til liv av Dow Jones Newswire.

Aksjekursen i DNO stakk på ryktene og Oslo Børs innførte en børspause for å undersøke kursutviklingen.

Statoil vil av prinsipp ikke kommentere rykter, men sier til NA24 at de følger med på utviklingen i Irak. Før de vil vurdere investering i det oljerike landet må en ny petroleumslov på plass. Sikkerhet må også bedres betraktelig.

Analytiker Bjørn Inge Tønnesen i DnB NOR Markets sier til NA24 at Statoil har åpenbart vært interessert i DNO tidligere og det er ikke bare Irak som er interessant. Den norske oljegiganten har tidligere uttrykket interesse for Jemen. DNO er også på plass i Jemen, mens Statoil skal har vært mest opptatt av offshore-Jemen.

De kurdiske selvstyremyndighetene vil dessuten frigi oljekontraktene de har inngått med fem utenlandske oljeselskaper. Dermed kan alle vilkårene i DNOs avtale bli offentlig.

DNO-aksjen endte til slutt med en oppgang på 3,78 prosent til 10,98 kroner.

Norsk Hydro klarte ikke henge med på oljeoppgangen. Meglerhuset Dresdner Kleinwort er ikke med på hyllesten av rest-Hydro. I et nytt notat til sine kunder skriver meglerhuset at de mener det er usannsynlig at rest-Hydro kan bli en oppkjøpskandidat når Staten fortsatt vil være den største eieren. I analysen har meglerhuset en salgsanbefaling med kursmål 160 kroner.

Hydro endte opp 0,65 prosent.

Hafslund vil dele ut 2,9 milliarder kroner i utbytte etter at de har solgt seg ned i solenergiselskap REC. Totalt ble 35 millioner REC-aksjer plassert til 138 kroner per aksje. REC falt 3,51 prosent til 137,50 kroner. Hafslund A-aksjen steg 1,43 prosent til 141,50 kroner, mens B-aksjen falt 1,05 prosent til 141,50 kroner.

Telenor ble tynget av at de har valgt å dekonsolidere eierskapet i det ukrainske mobilselskap Kyivstar og klassifisere Telenors eierandel som en investering i balansen.

Analytiker Anderas Ekstrøm i Handelsbanken kuttet kursmålet i Telenor til 135 kroner fra 140 kroner, men gjentar akkumuleranbefalingen. DnB NOR Markets har holdanbefaling på Telenor og kuttet kursmålet til 117 kroner per aksje fra 120 kroner.

Det florerte også rykter i riggmarkedet. Seadrill steg 1,86 prosent etter at de har sagt at de søker en løsning på konflikten rundt det fallerte tilbudet på Eastern Drilling. John Fredriksens Seadrill åpner for å ha med en partner som kan by på Eastern Drilling. Ocean Rig ble trukket frem som en mulig partner. Ocean Rig falt 3,41 prosent til 41,05 kroner. Samtidig skal det være oppkjøpsrykter rundt Awilco Offshore som steg 3,34 prosent til 64,90 kroner.

Opp i USA

Det amerikanske aksjemarkedet har fått en blandet start da handelen kom i gang i New York. Høy oljepris og resultatvarsel fra teknologiselskapet Motorola tynger. Dermed ligger børsene i USA til å ta en pust i bakken etter tre dager med sammenhengende opptur.

Sentralbanksjef Ben Bernanke sendte Wall Street til et lite rally onsdag. Fed holdt sitt avsluttet sitt rentemøte der det ble klart at renten forble uendret. Dette var ventet i markedet. Likevel har Bernanke & Co forandret holdningene og Wall Street tolket det som om at det kan gå mot en rentenedgang i USA.

Industriindeksen Dow Jones er helt flat på 12.447,60 poeng og følge av den brede S&P 500-indeksen som er opp 0,03 prosent til 1435,07 poeng. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen faller 0,20 prosent til 2.450,58 poeng.

Teknologiaksjene blir svekket av Motorolas advarsel til markedet. Mobilprodusenten sier at resultatet for første kvartal vil vise et tap etter ytterligere nedgang i omsetningen. Dette blir ikke tatt godt i mot av markedet som sender aksjen ned over 5 prosent.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt i forrige uke med 4.000 til til 316.000. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at antallet førstegangssøkere til ledighetstrygd ville stige til 322.000.

Tilsvarende tall for uke 10 er blitt revidert til 320.000 fra 318.000.Antallet videreførte ledige falt med 69.000 til 2.501.000 i uke 10.

Frontkontaktene på referanseoljen WTI stiger til nærmere 61 dollar etter en oppløftende lagerrapport fra de amerikanske oljemyndighetene. Det var særlig bensin og destillatlagrene som var langt lavere enn ventet i forrige uke. Rett i forkant av den forestående kjøresesongen stjeler det mye oppmerksomhet.

Mot en god start i USA

Onsdag sendte den amerikanske sentralbanksjefen børsene i USA til et lite rally. Renten forble som ventet uforandret, men Bernanke & Co har byttet biasen. Wall Street tolket det som om at det kan gå mot en rentenedgang i USA. Det er blitt tatt godt i mot av aksjemarkedet.

Dow Jones Industrial er helt flat. S&P 500-futuren er opp 0,17 prosent, mens Nasdaq stiger 0,07 prosent.

Høyere oljepris og et resultatvarsel fra Motorola kan fort legge en demper på torsdagens handel på Wall Street.

Teknologiaksjene ligger an til å bli svekket av Motorolas advarsel til markedet. Mobilprodusenten sier at resultatet for første kvartal vil vise et tap etter ytterligere nedgang i omsetningen.

Frontkontaktene på referanseoljen WTI har steget til 60,62 dollar etter en oppløftende lagerrapport fra de amerikanske oljemyndighetene.

Sterk børsstart i Oslo

Oppturen fortsetter for investorene på Oslo Børs. Hovedindeksen stiger 0,51 prosent til 458,68 poeng.

Oljeprisen fikk seg et skikkelig løft etter oljelagertallene fra USA viser at bensin og destillatlagrene falt langt mer enn ventet. Selv om råoljelagrene fylles opp raskere enn hva markedet hadde forutsett er det de viktige bensinlagrene som har tatt mye av oppmerksomheten. Fyringssesongen avsluttes og nå starter snart kjøresesongen i USA.

Det er om sommeren at kjøresesongen slår inn for fullt, siden det er i denne årstiden at amerikanerne setter seg bak rattet og vil se mest mulig av landet. Kontraktsprisen på et fat nordsjøolje koster 61,25 dollar ved råvarebørsen London.

Statoil stiger 1,11 prosent til 158,75 kroner, mens Norsk Hydro er opp 0,78 prosent til 195 kroner. DNO er opp 2,08 prosent til 10,80 kroner. Selskapet melder om at den samlet oljeproduksjonen i februar endte på 12.592 fat per dag. DNO har samtidig sikret seg riggkapasitet og har fått en jevn produksjon fra tre brønner i Jemen. Produksjonen fra disse brønnene motvirket brønnarbeidet i det viktige Tasour-feltet.

Aker stiger 1,27 prosent til 398 kroner. Det er omsatt av en post på 2,2 millioner aksjer som ble meglet av HSBC til 391 kroner per aksje.

Photocure stiger 7,07 prosent til 53 kroner etter at det farmasøytisk selskapet har en teknologi som ser ut til å kunne forbedre diagnostikk av tykktarm kreft. Photocure kan melde om lovende resultater fra en klinisk studie med fluoresens diagnostikk av forstadier til kreft (polypper) og tykktarmskreft.

Hafslund har fått solgt seg ned i solenergiselskapet REC. Totalt har 35 millioner aksjer blitt ordnet i en betydelig overtegnet plassering til 138 kroner. Etter dette sitter Hafslund igjen med 14,3 prosent av aksjene i REC. Gårsdagens sluttkurs var på 142,50 kroner. Hafslund vil betale ut 15 kroner per aksje i ekstraordinært utbytte som totalt summerer seg opp til 2,9 milliarder kroner.

REC-aksjen faller 2,11 prosent til 139 kroner, mens Hafslund A-aksjen stiger 3,58 prosent til 144,50 kroner. B-aksjen stiger 2,80 prosent til 147 kroner. Orkla som er største eier i REC stiger 0,93 prosent til 432,50 kroner.

Telenor har også fått en markant nedgang torsdag morgen. Aksjen faller 3,62 prosent til 113,25 kroner. Det norske telekonsernet har valgt å dekonsolidere Kyivstar og klassifisere Telenors interesser i selskapet som en investering i balansen.

Asiatisk rentejubel

Den amerikanske sentralbanken gikk vekk fra biasen hvor de venter en renteoppgang. Det sendte de asiatiske aksjene til det høyeste nivået på mer enn tre uker.

Dollaren falt som følge av rentebeslutningen i USA, men utsikter til lavere rentekostnader i USA sendte eksportaksjene opp. Selskaper som Sony og Samsung Electronics ledet an blant eksportørene.

- Asias vekst er fortsatt gearet mot handelen med USA, sier investeringsstrateg Peter Chiang ved DBS Asset Management.

Strategen mener at Feds kommentarer øker sannsynligheten om at det kan nærme seg en rentenedgang og tilfører lettelser til markedet som er bekymret for utfallet av nedkjølingen av den amerikanske økonomi.

Oppgangen i råvarene bidro også til at flere av de viktigste råvareaksjene steg. Oljeprisen steg for tredje da på rad, mens gullprisen også steg. Ståleksporten har også tatt seg opp og det fikk japanske legeringsprodukter.

Den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International la på seg 1,7 prosent til 145,81 poeng. Det er den høyeste sluttkursen siden 27. februar som var dagen da de kinesiske aksjene raste i verdi.

I Japan klatret Nikkei 225-indeksen 1,5 prosent til 17.419,20 poeng, mens Shanghai og Shenzhen 300 steg til ny rekord og dermed tatt igjen hele tapet fra raset i slutten av februar.

Bens børsrally

Det var knyttet seg mye spenning til om den amerikanske sentralbanken ville heve renten etter det to dager lange rentemøtet. På forhånd ventet alle de 94 økonomer, som Bloomberg News hadde forspurt seg hos, at renten ville holde seg uendret på 5,25 prosent, men gleden ble allikevel stor da det ble klart. Dette var sjette gang på rad at sentralbanken holdt fingrene fra fatet. Det viktigste med dagens rentemøte var signalene i form av kommentarer som sentralbanken ga.

Sentralbanken kom kommentarer som uttrykte at de var litt mer bekymret for inflasjonsnivået enn forrige gang. Videre mener de at økonomien antakelig vil ekspandere i et moderat tempo de kommende kvartalene, og at boligmarkedet er inne i en justeringsfase.

De kom med uttrykket «adjustment» om boligmarkedet, og det kunne virke som at mange investorer tolket det dit hen at ytterligere renteoppgang er utelukket og at et rentekutt rykker nærmere, noe som selvsagt er gunstig for aksjemarkedet.

- Ærlig, så tror jeg at beskjeden som kommer ut fra dette er at de antakelig ikke kommer til å gjøre noe i en periode til de blandete signalene blir klarere, sier Robert Parry, tidligere president i sentralbankens San Francisco-avdeling, ifølge Marketwatch.

De sier også at økonomien er «somewhat mixed», mens man i januar sa at indikatorene var «firmer», noe som indikerer at renteøkninger ikke var aktuelt.

Telenor-fall

Telenor meldte tidligere dag at feiden de har med den russiske milliardæren Mikhail Fridman om Kyivstar har tatt en ny vending. Selskapet besluttet å dekonsolidere Kyivstar og klassifisere Telenors interesser i selskapet som en investering i balansen. Dette førte til at aksjen gikk motsatt vei av strømmen på Nasdaq og ramlet med over seks prosent. Dermed ble verdier for over elleve milliarder spist opp av selskapets maredsverdi.

Les mer her: Koster Telenor 11 milliarder

Meglerkjempen Morgan Stanley bedret resultatet med 70 prosent i første kvartal. Resultat steg til 2,67 milliarder dollar tilsvarende 2,51 dollar per aksje i første kvartal. Sammenlignet med tilsvarende periode året før lå resultatet på 1,57 milliarder dollar tilsvarende 1,48 dollar per aksje.

I snitt lå analytikerne inn med et resultat per aksje på 1,88 dollar og en omsetning på 9,42 milliarder dollar, viser estimater innhentet av Thomson First Call.

Oljeprisen klatret på de svake bensinlagrene i USA. Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet frontkontrakten på WTI-oljen 59,66 dollar fatet. Dette var en oppgang på 0,7 prosent sammenlignet med tirsdagens handel.

De ukentlige tallene viser at råoljelagrene steg med 4 millioner fat, mens markedet hadde ventet en økning på 1,4 millioner fat.

Bensinlagrene falt med 3,4 millioner fat, mens det var ventet et fall på 1,6 millioner fat. Destillatlagrene falt med 1,7 millioner, mens analytikerne hadde ventet et fall på 1,1 millioner kroner.

Dagens nøkkeltall:

Dow +1,30% til 12.447,52
Nasdaq +1,98% til 2.455,92
S&P 500 +1,71% til 1.435,04

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere