Ifølge meldinger fra Brasil er desperate helsearbeidere på et sykehus tvunget til å binde covid-syke intensivpasienter fast i sykehussengen.

Årsaken er at sykehuset mangler bedøvelsesmedisiner, og må derfor intubere intensivpasienter mens de er i våken tilstand, skriver nyhetsbyrået AP.

Intubasjon er en prosedyre hvor pasienten får ført et plastrør ned i luftrøret med den hensikt å støtte eller overta pusteevnen med maskiner.

Les også: Gode korona-nyheter fra Israel: - Kan ha oppnådd flokkimmunitet

En lege ved det offentlige sykehuset Albert Schweitzer i Rio de Janeiro opplyser til nyhetsbyrået AP at de i dagevis har tynnet ut bedøvelsesmiddel for at beholdningen skal vare lenger. Men etter hvert som de har gått tom for bedøvelsesmedisiner, har leger og sykepleiere på sykehuset tydd til muskelavslappende medisiner (nevromuskulære blokkere) og bundet pasientene fast i sengen, opplyser legen som ønsker å være anonym.

- Det gjør at musklene slapper av og gjør prosedyren enkel, men vi har ikke bedøvelse. Noen forsøker å snakke og gjøre motstand. De er i våken tilstand, sier legen til AP.

3560 dødsfall på én dag

Brasil er for øyeblikket selve episenteret for pandemien. Daglig dør det i snitt 3000 mennesker i Brasil som følge av covid-19. På torsdag var det meldt om 3560 korona-dødsfall og 73.000 nye smittetilfeller, melder Sky News.

En talsperson for brasilianske helsemyndigheter bekrefter i en epost til AP at det har vært «sporadiske» tilfeller hvor intubasjon-medikamenter har vært mangelvare ved Albert Schweitzer-sykehuset, og at dette skyldes vanskeligheter med å få nok forsyninger fra det globale markedet.

Den brasilianske storavisen O Globo melder også om lignende tilfeller ved andre sykehus i Rio de Janeiro-området. Det er uklart om dette dreier seg om isolerte tilfeller, men flere lokale helsemyndigheter har imidlertid slått alarm grunnet en overhengende fare for medisinmangel, skriver nyhetsbyrået AP.

640 sykehus på bristepunktet

Helseminister for Brasils mest folkerike delstat Sao Paulo, Jean Carlo Gorinchteyn, uttalte på en pressekonferanse onsdag at situasjonen på sykehusene er kritisk. 640 sykehus er på bristepunktet grunnet manglende kapasitet og mangler, ifølge helsemyndigheter.

- Vi trenger støtte fra føderale myndigheter, sa han.

- Dette er ikke et behov som kun gjelder for Sao Paulo, men et behov som gjelder for hele landet, sa han.

Les også: Studie: Pfizer-vaksinen mindre effektiv mot sørafrikansk mutasjon

Bare de siste 40 dagene har delstaten sendt ni anmodninger til sentralmyndighetene om å få nye forsyninger med intubasjon-medikamenter. Den siste leveransen var imidlertid bare nok til å dekke 6 prosent av det månedlige behovet.

Sentrale helsemyndigheter hevder nye forsendinger med intubasjon-medikamenter er på vei, og vil ankomme Brasil «i løpet av de neste ti dagene».

- En desperat situasjon

Den private sektoren i landet har donert store pengebeløp for å gjøre innkjøp av intubasjon-medikamenter til de sårt trengende sykehusene. Til sammen har syv store selskap donert 3,4 millioner doser med intubasjon-medikamenter, noe som er nok til å betjene 500 sengeposter over en seks ukers periode, ifølge AP.

Det er ikke bare de offentlige sykehusene i Brasil som sliter. Foreningen for private sykehus i Brasil publiserte en undersøkelse på torsdag, som viser at ni av 70 helseinstitusjoner hadde nok forsyninger til å vare fem dager eller mindre. Omtrent halvparten av dem opplyste at de hadde nok medikamenter til å holde ut en uke.

- Det er en desperat situasjon. Vi har et presserende behov for at Helsedepartementet fyller opp sykehusenes beholdning, ellers risikerer intubasjon-pasienter å våkne opp uten medisin, og det ville vært forferdelig, sier helseminister for delstaten Rio Grande do Sul, Arita Bergmann, i en uttalelse på torsdag.

- Humanitær katastrofe

Leger Uten Grenser sier en i fersk uttalelse at Brasil er ført ut i en humanitær katastrofe på grunn av den mislykkede politiske håndteringen av koronapandemien.

Så langt har 360.000 mennesker mistet livet under koronapandemien i Brasil. I forrige uke sto landet med 212 millioner mennesker for 11 prosent av alle smittetilfeller og 26,2 prosent av dødsfall i verden, opplyser Leger Uten Grenser.

Organisasjonen skriver i en uttalelse torsdag at landet står i en humanitær katastrofe og at president Jair Bolsonaros regjering gjør krisen enda verre.

- Mangelen på politisk vilje til å håndtere pandemien tar livet av brasilianere i tusentall, går det fram av uttalelsen der Leger Uten Grenser også skriver at Brasil nå er den globale pandemiens episenter.

Les også: I Brasil er de fleste koronapasientene under 40 år - dette kan være grunnen

- En politisk slagmark i Brasil

Leger Uten Grenser beskriver president Bolsonaros mangel på sentralisert innsats mot covid-19 og motstand mot objektive helseråd har forverret krisen. Presidenten har også stilt seg kritisk til bruk av munnbind og sosial distansering samtidig som bruken av malariamedisinen hydroksyklorokin er fremhevet tross forskning som viser at denne medisinen ikke har noen effekt på koronaviruset.

- Folkehelsespørsmål har blitt en politisk slagmark i Brasil. Resultatet er at forskningsbaserte tiltak blir sett på som politiske oppfatninger og ikke som behov for å beskytte liv og helse, sier president Christos Christou i Leger Uten Grenser.