*Nettavisen* Nyheter.

Ryper på jakt

Skarpe jenteøyne finkjemmer den grå ura. Ikke tegn til liv. Da letter fem steiner. De er der, likevel. Se bildene her.

18.10.05 09:06

SANDANE (TV 2 Nettavisen): En dag i oktober. Morgensola varmer trøtte fjes, mens vinden kjøler ned ørene som stikker fram under lua. Vi er i fjellet. Godt over 1000 meter over Sandane sentrum er det rypene som er det viktige. Fjellrypa. Lirypa. Hvitgrå og brune på fargen.

Vinteren nærmer seg. Men ennå dominerer høstfargene i fjellet. Vi er to jenter som er på vei opp fjellsida. Hagla ligger klar i armkroken.

- I dag skal vi ta dem, sier Marianne Ryssdal Sæther.

Sandane-jenta har tatt turen hjem til gamle trakter for spenning og kos. Tur. Det er mye en får ut av en jakttur. Med på lasset er en journalist fra Oslo som ennå har til gode å skyte sin første rype. Det ble med forsøket i fjor. Da var det Marianne som ble skytterdronningen med to treff.

Spent
- Jeg tar høyest oppe, så kan du ta draget oppover i ura der vi så den hvite i går? foreslår jeg.

Marianne nikker. Børsene lades. Så bærer det oppover.

Rypene skal finnes innerst bak Vardevatnet ved Vardehaugen. Snøen er ennå ikke kommet, så de sitter langt oppe.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jeg rusler oppover. Bak på sekken henger en tom rypegalge. Tror om vi får fylt den? Eller i hver fall får litt fangst? En jaktdag alene dagen før var typisk kjip. Akkurat da en hare viste ørene sine over fjellknatten, var jeg uten patroner i børsa. Skråningen var bratt, og jeg ville være på den sikre sida.

-Faff! To hvitbrune stjerter er i lufta idet jeg setter foten framom meg ved gresset bak en stein.

- Pang!

Smellet gir gjenlyd bortover. Det gjør flaksingen fra to ryper som flyr, også. Bom.

Sympati
Tro hvordan det går med Marianne?

Jegeren med de røde gamasjene er nesten usynlig i ura. Hun beveger seg bortover. Og det er virkelig ikke liv. Da smeller det fra meg igjen, men ingenting faller. Rypa som gjemte seg under en stein for vinden er for kjapp for meg. Eller jegeren er for treg.

- Pang! sier det. Lenger inne i dalen denne gang. Ja, ! tenker jeg. Kanskje kan storskytteren fra Sandane redde æren vår denne gangen også?

- Sympatiskudd, sier Marianne da jeg tar henne igjen. - Jeg har ikke sett en fugl.

Vi tar lunsj. Turmaten på varmtvann og pose smaker himmelsk. Mer krefter. Ny runde.

Hvor er fuglene hen? De var jo her i fjor?

Jeg går ned til nærmeste vann. Kaster et skarpt blikk utover det steinete landskapet. Da flyr fem steiner opp. Ingen faller ned.

Kos
Vi er nesten utrøstelige den kvelden. Men bare nesten. Nesa har fått farge. I svartovnen ligge ei lita hjortesteik og globakes med krydder funnet utenfor hyttedøra. Vinden står på, men nattehimmelen er full av stjerner.

Det blir mye god mat den kvelden. Treretters middag, med innslag av solbærsirup, lokal morrpølse, sopp, fløtepoteter og hyttebakte havrekjeks med godt smør. Og en god lagringsvin.

- Dette er så deilig. Det gjør ingenting at vi ikke har truffet noe. Dette er jo fantastisk. Og koselig, sier Marianne før vi sovner i den ulende vinden.

Min første
Det er hun som er tidligst ute av hytta neste dag. Vi skal jakte oss nedover med sekk på ryggen. Det var da det lyktes i fjor.

Det er jeg som skyter da ei enslig fjellrype letter i steinura. Hun flyr framover, så bratt ned rundt hjørnet.

- Søren, tenker jeg. Bom igjen. Og går rundt haugen for å se etter hvor rypa forsvant.

- Men du traff jo, sier Marianne da vi møtes nede i liene en stund etter. Jeg er sikker på at du traff din første rype!

Klikk på bildet for å forstørre.

Jeg kaster av meg sekken. Springer opp i ura to småtopper lenger oppe. Kaver rundt, leter under steinene. Rypa er en mester i forkledning. Og de trives godt i skjul.

Kanskje ligger min første rype i steinura i Gloppen kommune. Vi kom tomhendte hjem.

Men vi koste oss ikke noe mindre. På gamle og ærverdige Gloppen hotell ble det lokalt lam og laks innabords. Der høye herrer fra Statoil og VG har skrytt av sine laksefiskehistorier eller hjortebukker de har felt, snakket vi om stillheten og opplevelsen på fjellet. Jakt er mer enn rype.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag