Gå til sidens hovedinnhold

Rystende tall: Covid-19 er tredje vanligste dødsårsak i Sverige

- Dødeligheten blant kvinner har økt med 10 prosent og 14 prosent for menn, opplyser svenske helsemyndigheter.

Covid-19 er den tredje vanligste dødsårsaken i Sverige i løpet av det første halvåret av 2020, viser ferske tall fra det svenske folkehelseinstituttet Socialstyrelsen.

- Blant menn må man helt tilbake til 2013 og for kvinner 2017 for å finne samme nivå på dødelighet, sier avdelingssjef ved Socialstyrelsen, Mona Heurgren, skriver Aftonbladet.

Les også: Ser tærne dine slik ut? Da bør du teste deg for korona

Vanligste dødsårsaken i april

Dødeligheten i den svenske befolkningen har vært synkende i flere år. Årsaken er at stadig færre mennesker dør av hjerte- og karsykdommer. Men i første halvår i 2020 har det imidlertid vært en økning grunnet koronapandemien.

I april måned var covid-19 den vanligste dødsårsaken.

- Covid-effekten synes tydelig i statistikken. Sykdommen har bidratt til at dødeligheten blant kvinner har økt med 10 prosent og 14 prosent for menn sammenlignet med tall for første halvår i 2019, opplyser Heurgren.

Les også: Hvor dødelig er korona? Ny forskning gir nye svar

Totalt 14.000 mennesker døde av hjerte- og karsykdommer i de seks første månedene i 2020 i Sverige, 11.600 døde av svulster og 5500 døde av covid-19 (sykdommen som forårsakes av koronaviruset).

Per dags dato er det registret 6164 koronarelaterte dødsfall i Sverige og 177.000 smittetilfeller, viser tall fra Worldometers.

- Ekstrem viktig å følge rådene

Det er foreløpig for tidlig å fastslå hvorvidt covid-19 kommer til å forårsake uvanlig høye dødstall for andre halvår i 2020.

- Dødeligheten per 100.000 innbygger er fram til begynnelsen av november høyere enn den var mellom 2016 og 2019, men lavere enn i 2015. Akkurat nå har vi en økt smittespredning i samfunnet, og nok en gang er det flere som dør av covid-19, men vi vet ikke hvordan resten av året vil utvikle seg. Det er ekstremt viktig at vi alle følger anbefalingene for å bremse spredningen, sier Heurgren.

Les også: Sykepleier kommer med sjokkerende opplysninger om koronapasientenes siste tanker og ord før de dør

Normal dødelighet i Norge

I Norge er situasjonen noe annerledes. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som ble publisert i slutten av september, viser at det ikke har vært noen betydelig økning i dødelighet i løpet av den første smittebølgen i Norge.

«I perioden mars til mai 2020 ble det registrert totalt 10.217 dødsfall i Norge. Dette tilsvarer 190 dødsfall per 100.000 innbyggere, som er på samme nivå som i 2019, da det var 192 dødsfall per 100.000 innbyggere,» skriver SSB.

- Det er ikke noe som tyder på at det har vært en overdødelighet i befolkningen de første månedene av covid-19-epidemien i Norge, sier overlege Marianne Sørlie Strøm i Dødsårsaksregisteret i Folkehelseinstituttet i en uttalelse.

I Norge er det registret 294 koronarelaterte dødsfall 29.500 smittetilfeller, viser tall fra Worlodmeters.

- Mørkere tider i vente

Sveriges statsminister Stefan Löfven var alvorspreget da han avholdt en pressekonferanse forrige uke, og advarte om mørkere tider i vente. Statsministeren uttrykte blant annet bekymring for at svenskene tok for lett på smitteverntiltak, og manet derfor innbyggerne til å følge myndighetenes anbefalinger for å få bukt med den økte smittespredningen.

- Dessverre ser det ut til at vi går mot mørkere tider når det gjelder smittespredningen. Alle kurver går feil vei, sa Löfven.

Neste uke blir det forbudt med offentlige arrangementer i Sverige med over åtte personer. Svenske myndigheter har ennå ikke tatt noe endelig stilling til bruk av munnbind.

Med unntak av regionen Jämtland Härjedalen, er det nå innført skjerpede smittevernråd i hele Sverige som går ut på å unngå unødig reisevirksomhet, unngå offentlige innendørsmiljøer, unngå møter, konserter og andre offentlige arrangementer, samt kun ha fysisk kontakt med personer som er i egen husholdning.

Sprengt testkapasitet

I tillegg er det flere kommuner og regioner i Sverige som er rammet av sprengt testkapasitet. Götalandsregionen må ty til hjelp fra utlandet for å gjennomføre nødvendige analyser. Planen er å sende prøver til laboratorier i Danmark og Tyskland, ifølge SVT.

- Å sende prøver til utlandet er et alternativ som jeg vet at flere regioner har vurdert, sier seksjonssjef for helsetjenesten i Sveriges kommuner og regioner, Emma Spak, til Aftonbladet.

Hun frykter at testkapasiteten i Sverige vil blir hardt presset framover.

- Situasjonen er veldig presset nå, og mange regioner opplyser nå at de har nådd taket eller er på vei til å gjøre det, sier hun.

Sverige er nå oppi 250.000 koronatester per uke, noe som er langt høyere enn den tidligere målsetningen på mellom 100.000 og 150.000 tester per uke.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene