RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rystet over likhentings-anbud

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Personen som tipset politiet om at døde personer ble fotografert på Gades institutt i Bergen, er rystet over at politiet nå vil sette likhenting i byen ut på anbud.

- Hele vitsen med å fortelle om hva som foregår ved likhenting var å sette søkelyset på den amatørisme og mangel på profesjonalitet som hersker rundt dette tabuområdet. Jeg hadde håpet at politiet enten tok på seg dette selv eller at f.eks Gades institutt hadde en enhet som kunne hente inn de døde. Det vil sikre en verdighet som ofrene fortjener.

Det har vært reist spørsmål om hvordan byråene har håndtert sine henteoppdrag. Fra forskjellig hold har det vært fremholdt at dette er dårlig betalte jobber som byråene bruker deltidsansatte, ofte studenter, til å utføre og at det som ligger i tjenesten for byråene er at de som oftest får oppdraget med begravelsen i etterkant av hentingen.

Kilder iBergen.no har snakket med hevder at byråene har lagt igjen brosjyrer hos de etterlatte etter plutselige dødsfall og stilt spørsmål av typen : "ønsker dere at vi bare skal ta oss av begravelsen"

I mange år hadde byrået Koba Christense monopol på henting av døde der politiet er innblandet. Det ble stilt spørsmål ved byret da de ikke hadde avskjediget mannen som tok bilder av døde og leverte ut "tålapper" på byen, da de fikk vite om det. Nå er det bestemt at denne tjenesten skal ut på anbud.

- Dette er en meget tøff jobb som mange av de som utfører den ikke er forberedt på, sier vår kilde. Egentlig er det et nasjonalet problem. Det er slik i andre deler av landet også at ett eller flere byråer henter de døde. Det har vært reist spørsmål ved verdighet (fotograferingssaken på Gades) og ved hygienen under likhenting. Bilene har ikke blit forskriftsmessig desinfisert og manglende utstyr - engangsdresser har vært vanlig.

- Dette burde vært en offentlig oppgave, mener vår kilde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere