– Det virker helt amatørmessig, man kan ikke si noe annet enn det. Jeg skjønner ikke hva de har tenkt når de har lagt ut videoen, sier Lars Peder Haga til Nettavisen. Han er førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen og ekspert på russisk luftmakt og militærmakt, doktrine og operasjoner.

Les også: Russisk kart viser full retrett

Filmen han snakker om er et klipp publisert av det russiske forsvarsdepartementet, som russerne hevder viser et angrep på ukrainske marinesoldater i nærheten av atomkraftverket i Zaporizjzja.

– Helikopteret skjøt Vikhr-missiler som ødela en lekter med en ukrainsk spesialstyrke om bord. De forsøkte å krysse Dnipro-elven, hevder russerne på Telegram.

Les også: Dette er bildene som bør sette en støkk i Russland

Angriper betongkloss

Etter at videoen ble publisert av de russiske myndighetene har folk som driver med verifisering av bilder og video avdekket at det slett ikke var et ukrainsk landgangsfartøy fylt med ukrainske marinesoldater som russerne skøyt på. Russerne har derimot avfyrt en rakett mot en brupilar. Pilaren skal være resten av en bru nazistene sprengte under andre verdenskrig.

Les også: Ukraina melder om stor fremgang – Russland «omgrupperer» styrker

Nettavisen har gått gjennom stedsverifiseringen, som viser seg å være korrekt.

– Filmen har en fancy innledning med helikoptre som flyr, kanskje de tenker at det er godt nok for å overbevise hjemmepublikumet som ikke er så kritiske. De eneste som biter på dette er fanboysene, men filmen ble plukket fra hverandre med en gang. Det er uprofesjonelt, det virker som om russerne har et press på seg for å levere noe, uten at de faktisk har noe reelt å vise til, sier Haga.

Han sier russerne ofte har brukt arkivbilder i nyhetssaker, og at man aldri kan være helt sikker på om bilder og video fra offisielt hold i Russland er av den aktuelle hendelsen, eller et illustrasjonsfoto.

Les også: Russisk kart viser full retrett

Han sier det kan forklares med en ukultur i det russiske forsvaret hvor det forventes at man leverer noe, men at det ikke er så nøye om det man leverer har substans eller hold i virkeligheten. I tillegg er det russiske forsvaret verdenskjent for å være korrupt.

– Piloten visste helt sikkert hva han skøyt på. Hvis ikke burde han ikke fly helikopter. Jeg tror nok de har skutt på brukaret enten som en skyteøvelse, eller fordi de var nødt til å skyte på noe for å levere film videre opp i systemet. De har nok prøvd å lage en fancy propagandavideo, men dette er rett og slett hårreisende uprofesjonelt, mener Haga.

Haga trekker paralleller fra helikopterfilmen til russernes mageplask av en invasjon. I ettertid har det kommet fram at Kreml regnet med å ha kontroll over Kyiv i løpet av noen få dager, men allerede i mars måtte de russiske styrkene trekke seg tilbake fra Kyiv.

Les også: Nå snakker russiske krigsbloggere om en tredje ukrainsk offensiv

– De lurte seg selv til å tro at å ta Ukraina ville gå raskt, og la ikke ordentlige planer som følge av det. Det er tydelig at store deler av det russiske militærvesenet de siste ti årene har fokusert mest på å se bra ut, ikke å være bra. Det har vært mer fokus på koreografi enn kriging. Denne gjennomgående korrupsjonen og kulturen for å skyve et glansbilde av ståa oppover i systemet er med på å forklare hvorfor russerne har mislyktes så totalt i Ukraina, mener Haga og legger til:

– Det var helt gjennomgående i det sene sovjetiske samfunnet at man dekket over ting som ikke fungerte og latet som alt var bra, den helt uforskammede lyvingen og pyntingen på sannheten er en gammel arv fra det sovjetiske systemet.

Les også: Video bekymrer eksperten: –⁠ Blir ikke mindre plyndring, drap og voldtekt av dette

Oppgitte leiesoldater

Telegramkanalen Grey Zone har tette bånd til Wagner-gruppen, og er vanligvis ivrige i å spre russiske propaganda, men denne filmen ble for sterk kost selv for folkene bak denne kanalen.

– Det er mulig at måkene som tok av fra den monumentale betongkonstruksjonen i videoen ble klargjort i biolaboratorier, skriver Grey Zone, med en tydelig henvisning til annen russisk propaganda som sier at Ukraina og USA samarbeider om kjemiske laboratorier i Ukraina.