(Avisa Nordland): Torsdag ettermiddag kjørte han gjennom Skjerstad i Bodø.

Plutselig dukket en skadeskutt elgkalv opp i veikanten. En elghund hadde også full los på elgen, men jegerne var ikke å se.

– Hun gjødde, hadde full los på hunden og elgen sparket etter den, sier Tverli.

Hadde ikke gevær

Selv hadde ikke Tverli gevær i bilen.

– Det var biler på begge sider av elgen. Jeg ville heller ikke kjøre forbi i tilfelle tingene kunne bli verre, sier Tverli.

Selv skal han ha jaktet elg i flere år.

– Det var blod på veien og det var tydelig at noen hadde skutt rett på hodet. Det gjør man ikke. Jeg er rystet over det jeg så, forteller han.

Han legger til:

– Det kan skje uhell, men man skyter altså ikke rett på hodet.

Han påpeker at det er kun bein i området der elgen ble truffet, og at kalven nå kommer til å sulte i hjel dersom den ikke avlives.

– Hunden sto også veldig lenge og gjødde. De som hadde ansvaret kan ikke ha hatt kontroll over hunden, mener han.

Hunden hadde også tracking, men Tverli mener videre at de måtte ha hatt veldig dårlig kontroll på elgen.

Kurt Tverli påpeker at dette sto på i minst fem minutter i veikanten.

– Dersom det er et lag som ikke hadde mer kontroll enn dette, så er det veldig rart, mener han.

Alltid oppdatert: Nyhetsstudio.

Viltnemnda

Viltnemnda i Bodø kommune hadde torsdag kveld ikke fått meldinger at dyr skal ha vært skadeskutt i området i tidsperioden mandag ettermiddag eller kveld.

– Man skal ikke skyte mot hodet. En elg skal skytes i hjerte- og lungeregionen. I ettertid kan man skyte mot hodet for å avlive elgen. Men første skudd skal aldri settes mot hodet, sier leder Gjermund Carlsen i viltnemnda i Bodø kommune.

Viltnemnda i Saltdal kommune hadde heller ikke fått meldinger om en skadeskutt elg.

– Men første døgnet går dette på jaktlaget. Hvis ikke elgen skyes før dagen er slutt, så skal det gjøres en kontakt opp mot kommunen. Det er ennå litt tidlig, sier Ørjan Larsos i viltnemnda i Saltdal kommune.

Jaktlaget svarer

Fredag morgen kontaktet jaktlaget AN. Jaktfeltet Snelia/Ljøsenhammer, ved jaktleder Jørn Kjetil Remlo, skriver følgende:

"Jaktlaget ønsker å tilbakevise de påstandene som fremgår i artikkel i AN om at det bevisst er skutt på hodet på dyret ifm skadeskyting av en elgkalv torsdag 29.09.22.

Dette er ikke tilfelle, og absolutt ikke noe vi som seriøse og ansvarlige jegere og jaktlag gjør.

Vi beklager på det sterkeste at elgkalven ble skadeskutt, men dette var ikke tilsiktet. Elgkalven ble avlivet så fort det lot seg gjøre. Det er ikke slik at vi har en «bilberedskap» når vi jakter. Det er ikke tillat i henhold til Viltlovens § 21.

Alle jegerne var ute i skogen, men så fort vi ble klar over at elgen sto på veien ble to jegere sendt mot stedet, en til fots og en i bil. Elgen ble avlivet 19 minutter etter påskyting og 8 minutter etter at den kom ned på veien."