*Nettavisen* Nyheter.

Sa at Liverpool er bedre enn Arsenal - ble slått bevisstløs

ENGASJERER: En mann er dømt til ett års fengsel for vold etter at han uprovosert slo ned en mann som sa at Liverpool er bedre enn Arsenal. Illustrasjonsbilde: Scanpix

Retten: Slike utsagn ligger godt innenfor hva man må tåle.

26.12.14 18:52

Flere brudd i ansiktet og nesen, hull på netthinnen og flere måneder med sykmelding ble resultatet da en Liverpool-tilhenger uttalte at fotballaget måtte være bedre enn Arsenal, siden de beviselig lå over dem på tabellen.

Det var under en bytur i Stavanger i mars i år at voldsepisoden skjedde. I løpet av kvelden hadde mannen blitt kjent med to jenter som også var tilhengere av Liverpool. Da utestedet stengte ble de tre - sammen med noen ukjente menn - stående og prate fotball utenfor inngangen.

Tidligere voldsdømt
Alle de involverte skal ha beskrevet stemningen som rolig og god da en av de ukjente mennene uten forvarsel slo Liverpool-supporteren midt i ansiktet med knyttet neve. Slaget blir av vitnene beskrevet som kraftig. Foranledningen var at han sa at Liverpool er bedre enn Arsenal, siden de på det tidspunktet lå høyere opp på tabellen.

Mannen falt bevisstløs i bakken. Han forble bevisstløs i rundt en halv time.

Etter voldsepisoden måtte han gjennom flere operasjoner, og er fortsatt ikke tilbake i full jobb. Om han blir helt som før er fortsatt ikke helt sikkert, skriver Stavanger tingrett, som nylig behandlet saken.

Da gjerningsmannen - en mann i 20-årene - møtte i retten tiltalt for legemsbeskadigelse erkjente han ikke straffskyld. Han er tidligere dømt til betinget fengsel for vold, og var fortsatt inne i prøveperioden etter dommen da episoden utenfor utestedet fant sted. Årsaken til at mannen fikk betinget fengselsstraff den gangen var lang saksbehandlingstid.

- Blind vold
Retten mener at volden skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter fordi slaget kom «ut av det blå».

- Det er ingenting i det forutgående hendelsesforløp som er i nærheten av noe som kan betegnes som en provokativ handling overfor XX (tiltalte, red. anm.), og hans voldsutøvelse som svar på fornærmedes uttalelse om at Liverpool beviselig var bedre enn Arsenal så lenge de lå over på tabellen, var åpenbart for en uprovosert handling å regne. Slike utsagn ligger godt innenfor hva man må tåle, skriver retten i sin vurdering.

Videre pekes det på at voldsutøvelsen i denne episoden må anses som blind vold.

- Viste lite anger
Retten mener det er bekymringsfullt at mannen viste lite anger i forbindelse med saken.

- Det forhold han nå dømmes for er klart det mest alvorlige lovbrudd til nå. Han viser en bekymringsfull negativ utvikling i forhold til voldskriminalitet. Det er også bekymringsfullt at han viste lite anger, og at han bare i begrenset grad synes å ha innsikt i en problematikk som han må få hjelp til å håndtere, heter det i dommen.

Da det ble snakk om straffeutmåling ba aktor om elleve måneders fengsel. Retten mener derimot at saken er så alvorlig at de endte på en høyere straff enn aktors påstand. Mannen ble dømt til ett års fengsel - hvor deler av straffen er soning av den tidligere voldsdommen. I tillegg må han betale 85.000 kroner i erstatning til den fornærmede.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.