*Nettavisen* Nyheter.

Så bredt skal skiløperne sprike

Foto: Berit Keilen/Scanpix

Skiforeningen har bestemt seg for hvor bredt skisporet skal være.

17.02.10 18:47

I vinter har Nettavisen fulgt skispordebatten - om hvor stor bredden på mellomrommet i skisporet bør være. I en uke i januar testet Skiforeningen en smalere bredde enn det som er normalen i dag, og nå har de kommet fram til svaret.

Hvor bør du dra? Norges beste bakker
Sjekk været: Skikkelig vinter i vinterferien

Blant tilbakemeldingene, og dermed punkter som har fått betydning for det endelige valget, har oppover og nedoverbakke, samt slitasje og hensyn til eksisterende utstyr vært avgjørende.

Dagens normal er på 21 centimeter, men den siste uken i januar kjørte Skiforeningen også opp løyper med et fire centimeter smalere spor i blant annet Sørkedalen.

Opp og ned
- I bratt motbakke uten særlig glifase i steget foretrekker brukerne smale spor. Når farten øker oppstår det utfordringer med balansen og brukerne foretrekker standard bredde på sporene. Skal vi bare konkludere ut ifra denne testen er det lite som taler for å innføre smalere spor, sier løypesjef i Skiforeningen, Hege Blichfeldt Sheriff.

Nettavisen tok turen opp i skiløypa januaruka Skiforeningen testet løyper med 17 centimeter bredde - som også er nedre grense av FIS-standarden (Fédération internationale de ski) for skispor, - og mange kommenterte da nettopp forskjellen på oppover- og nedoverbakke og betydningen av skisporets bredde da.

- Det beste er å ha 17 cm bredde bortover og oppover, og 21 cm nedover, mente blant annet Egil Karlsen.

Les: Forandring fryder - også i skisporet

Bikkjesporet
Et annet problem med det smalere sporet, er ifølge Skiforeningen at midtranden utsettes for større slitasje enn i det noe bredere sporet.

- Midtranden i de samle sporene viste seg likevel å være mer enn normalt utsatt for slitasje fra ski og hunder. Dette viste seg spesielt i løpet av helgen da trafikken i løypene var større enn på hverdagene, sier Sheriff, noe som ble bekreftet av skigåer Hege Mostad Andersen, da Nettavisens besøkt i skisporet.

- Jeg liker det, men hunden min liker ikke det smale skisporet. Hun pleier vanligvis å spankulere på midten av skisporet, og nå kan hun ikke gjøre det lenger, fortalte Mostad Andersen.

Totalt kom det inn 320 svar, hvor trenende og konkurrerende menn i alderen 30 til 70 år er overrepresentert blant respondentene.

Begge deler
Til tross for at mange mener det er bedre med smalere spor oppover, og bredere i bakkene ned, blir det neppe noen løsning.

- Det som er nedover for noen, kan være oppover for andre. Høyre regelen er ikke like utbredt i skiløypene som i biltrafikken, sier Sheriff.

Dessuten vil variabel sporbredde skape problemer for sporfresen, og for de som sitter i skikjelke, ettersom det ikke er mulig å endre sporbredden her.

Barna
Mange pekte i forkant på fordelene for de minste skigåerne, dersom sporet er smalere.

Les: Brå: - Klar fordel for barna

Skiforeningen har over 9000 barn i alderen 3-12 år på skikurs, og også de tenkte at smalere skispor kan være en fordel for barn.

- Jeg har snakket med noen av våre mest erfarne skikurs instruktører, og de mener at brede spor faktisk er bra for barn som skal lære seg å gå på ski. Generelt mener vi, og det indikerer også testen, at om man har dårlig tyngdeoverføring, noe ganske mange har, så kan smalere spor i bratte oppoverbakker føles mer komfortabelt. Men med en gang du begynner å gli, er det godt å få litt bredde på sporene. Smalere spor vil også medføre en betydelig utfordring for eldre mennesker og andre som i utgangspunktet sliter litt med balansen, sier Sheriff.

Som før
Og lurer du fremdeles - Skiforeningen beholder dagens bredde på 21 centimeter.

- Ut i fra alle disse hensynene mener vi at det er klokest å beholde dagens standard sporbredde. Men vi vil følge med i utviklingen og ta en ny vurdering dersom det kommer nye argumenter inn i diskusjonen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.