Rådene om bruk av engangsmunnbind er krystallklare: Kast munnbindet etter bruk. Mange vil nok likevel kunne innrømme, i hvert fall overfor seg selv, at man stapper munnbindet ned i lommen og bruker det igjen ved neste butikkbesøk eller buss- og T-banetur.

Da er det kanskje greit å være klar over at ditt brukte engangsmunnbind kan være fylt med bakterier, virus og sekret – som spytt, svette, slim og tårer.

- Jeg synes det er ekkelt å ta på seg et brukt munnbind fordi man har pustet, hostet og harket inn i munnbindet. Det er uhygienisk, ekkelt og potensielt helsefarlig å ta på seg et brukt munnbind, sier fagsjef i Farmasiet, Lisa Grinaker, til Nettavisen.

- Hvis du først har tatt av deg munnbindet, skal det ikke brukes flere ganger. Hvis du bare legger det i lomma, kan det komme masse smuss, skitt, bakterier og virus på det, sier hun.

Les også: Kritisk til ny trend: – Har ikke noe med bunad å gjøre

Bakterier kan formere seg på munnbind

Tidligere undersøkelser viser at nesten halvparten av den norske befolkningen bruker engangsmunnbind mer enn én gang. Ifølge statistikken er menn dårligere enn kvinner når det gjelder rutiner og hygiene rundt munnbindbruk.

- Et problem ved utilstrekkelig hygiene ved bruk av munnbind, er at bakterier kan formere seg på innsiden av munnbind. I motsetning til virus trenger ikke bakterier en vertsorganisme for å kunne reprodusere seg, men de kan formere seg på overflater, som for eksempel munnbind, sier professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein, til Nettavisen.

- Derfor er det viktig å bytte kirurgiske munnbind ofte, men senest når de er fuktig, sier han.

- Kan virke mot sin hensikt

En undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Farmasiet tidligere i år, viste at halve befolkningen bruker munnbind feil.

- Undersøkelsen viser at nordmenn ikke har god nok hygiene i forbindelse med bruk av munnbind. Nesten halvparten av dem som bruker engangsmunnbind, bruker det mer enn én gang. Det ene er at man bruker det feil, og oppnår ikke da den tiltenkte beskyttelsen og mister effekt. Det andre er at det kan virke mot sin hensikt. Skitne munnbind, og munnbind som blir tatt av og på, utsettes for skitne hender og kan bli forurenset av virus og bakterier, og derfor også øke risiko for smitte, sier Grinaker.

Les også: Strenge innreiserestriksjoner inntil videre

- Feil bruk av munnbind kan også føre til at man får andre sykdommer fordi andre bakterier og virus kan feste seg til munnbindet. Det å ha god håndhygiene er veldig viktig. Hvis man ikke vasker eller desinfiserer hendene etter å ha tatt av seg et brukt munnbind, kan man risikere å bli syk hvis man berører eventuelle virus eller bakterier som har festet seg til munnbindet, hun.

- Lukten bør være et sterkt signal

- Hva slags sekret, bakterier og virus kan samle seg på et munnbind, Klein?

- Stort sett eget spytt og bakterier fra egen hud, munn og nese. Hvis man ikke skifter ut eller vasker munnbind regelmessig, burde lukten av munnbind være et sterkt signal for å gjøre det, sier han.

En dansk hygienesykepleier fra Statens Serum Institut (danske varianten av Folkehelseinstituttet), Anne Marie Andersen, mener det er en svært dårlig idé å gjenbruke engangsmunnbind, fordi det kan inneholde sekret, virus og bakterier fra munnen din, som følge av enten nys eller hoste.

- Da blir de klamme som brukte bandasjer. Du kan sammenligne det litt med å hente fram et brukt lommetørkle og tørke deg rundt ansiktet. Men det gjør man jo ikke, fordi det er fullt av bakterier og sekret, sier Andersen til danske DK Nyheder.

Les også: En rekke gode nyheter om smittesituasjonen i Norge

Holdbarheten til munnbind?

Mange har nok opplevd og sett at enkelte løfter litt på munnbindet for å sette inn en snuspose, ta en slurk med drikke eller en liten matbit, og deretter dra munnbindet over munnen igjen. Grinaker mener imidlertid at munnbindet alltid skal tas av under spising og drikking.

- Det er mange som lurer på holdbarheten til engangsmunnbind, altså hvor lenge du kan ha det på deg. Det er ingen klare føringer om dette i bruksanvisningen, men munnbind skal alltid tas av i forbindelse med inntak av mat og drikke. Så det betyr i praksis at man uansett ikke har på seg et munnbind noe særlig lenger enn tre-fire timer. Hvis munnbindet blir synlig skittent eller fuktig, skal du også bytte munnbind, sier hun.

- Kan det være helseskadelig å bruke et brukt munnbind om igjen, Klein?

- Selv om det er rent teoretisk mulig å bli syk ved å bruke munnbind om igjen, finnes det ingen studier og «ingen bevis» som antyder at munnbind kan øke risikoen for å utvikle lungebetennelse, eller annen bakteriell, sopp- eller virusinfeksjon i lungene, sier han.

- Munnbind er trygt og effektivt for folk flest, selv om det finnes noen unntak, for eksempel veldig små barn under to år og mennesker med helsemessige forhold som gjør det vanskelig å bruke munnbind, sier Klein.

Han viser til helsemessige forhold som for eksempel visse eksisterende lunge- eller hjerteproblemer, psykiske helsetilstander eller utviklingshemming.

Les også: - Jobbes på høygir for å få godkjent vaksiner for barn

- For de aller fleste er bruk av munnbind en effektiv måte å bidra til å redusere covid-19-smitte uten å forårsake store bivirkninger, så lenge munnbind holdes rene og brukes riktig. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler også at munnbind ikke brukes under trening, da svette kan gjøre et munnbind våt og fremme veksten av mikroorganismer, sier Klein.

Et godkjent munnbind filtrerer minst 95 prosent av alle partikler du puster ut, hvilket innebærer at disse partiklene blir værende igjen på innsiden av munnbindet.

Andersen sier det kan være snakk om en rekke forskjellig bakterier.

- Det kan for eksempel være streptokokker og stafylokokker. Og det kan også være resistente stafylokokker som MRSA, altså bakterier som er resistente overfor visse typer antibiotika. Derfor skal man under ingen omstendigheter dele et brukt munnbind med andre, sier Andersen.

Det kan også samle seg opp en rekke bakterier og virus på utsiden av munnbindet under bruk, ettersom man gjerne berører en rekke overflater når man eksempelvis er i butikken. En studie viser nemlig at man berører ansiktet sitt 23 ganger i timen.

Tøymunnbind

- Hva med et brukt tøymunnbind, er det greit å la det ligge i noen dager sånn at eventuelle koronavirus dør, og deretter bruke det på nytt, eller må det vaskes etter hver gang, Klein?

- Når vi snakker om stoffmunnbind, anbefaler jeg at du vasker dem regelmessig i minst 60 grader. Et stoffmunnbind kan brukes to dager uten problemer, så lenge de ikke er fuktig. Det må imidlertid sikres at munnbindet oppbevares i luften og ikke i en lukket beholder eller i lommen, sier han.

Klein understreker at munnbind er i tillegg til avstand, lufting og håndhygiene et svært effektivt tiltak å stoppe smitte.