*Nettavisen* Nyheter.

Så enkelt sender du e-post på mobilen

Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Send mobilbilder i full størrelse og ha full oversikt over innboksen din - rett i håndflaten.

14.03.09 12:44

Har du noen gang savnet å kunne sjekke e-posten mens du er på farten, eller savnet muligheten til å sende store bilder eller lange meldinger fra mobilen? Fortvil ikke, det er enklere enn du tror - og du trenger faktisk ikke en iPhone for å ha e-post tilgjengelig direkte i mobilen.

De aller fleste mobiltelefoner har en innebygd e-postklient. Skjermen er riktignok litt mindre, og tastaturet som regel fordelt på 12 taster i stedet for drøyt hundre, men du kan både sjekke og sende e-post som du ville gjort på en datamaskin.

Billigere med e-post
E-post på mobilen åpner for å sende lange meldinger og selvsagt større bilder enn du kan sende på MMS. I tillegg er det langt billigere å sende én e-post enn 3-4 tekstmeldinger og et par bildemeldinger.

Avhengig av hvilket abonnement du har, koster det mellom 2 og 4 kroner å sende denne informasjonen som vanlige meldinger, mens du kommer unna med noen få øre dersom du sender det samme som e-post.

Det er en fordel å ha en mobiltelefon med edge, 3G, super-3G eller trådløst internett hvis du skal sende eller motta store e-poster. Med vanlig GPRS vil det nemlig ta veldig lang tid å laste ned store meldinger.

Kom i gang
Hvordan du skal gå frem for å sette opp mobilen din for e-post varierer litt fra telefon til telefon, og ut fra hvilken e-posttjeneste du bruker.

Det er også viktig at oppsettene på telefonen din er i orden. Har du ikke oppsett til mobilen, kan du få dette på din operatørs hjemmeside. Dersom du er kunde i Telenors nett kan du få oppsett her og kunder i Netcoms nett kan gå til denne siden.

Gmail for alle
Vi kommer til å ta for oss hvordan du kan sette opp for bruk av gratis e-posttjenesten Gmail på mobilen din. Denne er tilgjengelig for alle, og det er enkelt å sette opp denne typen e-post på alle mobiltelefoner som har støtte for mobil e-post.

Dersom du ikke har Gmail-konto, må du først opprette en slik.

Når du har opprettet kontoen må du gå inn på «Innstillinger» øverst i høyre hjørne. Deretter går du på «Videresending og POP» og krysser av på «Aktiver POP for all e-post».

(Artikkelen fortsetter under)

Klikk på bildet for å forstørre.

Kontoopplysninger
Vi tar for oss hvordan du setter opp Gmail på Sony Ericsson-mobiler og forskjellige Nokia-modeller. Vi bruker samme kontoinformasjon hver gang. Brukernavn er nettavisen.test@gmail.com, innkommende server er pop.gmail.com, mens utgående server er smtp.gmail.com.

Du må også huske å velge SSL/TSL under kryptering eller sikkerhet, og 995 som inngående og 465 som utgående port.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sony Ericsson
1. Når du skal sette opp e-post på en Sony Ericsson, går du først inn i meldingsmenyen. Gå til e-post og velg «Innstillinger».

2. Her kan du velge å legge til en ny konto. Vi velger å kalle kontoen Testkonto og går videre.

3. Gå til «Koble til med» og velg alternativet som tilsvarer den mobiloperatøren du bruker, for eksempel Telenor eller Netcom.

4. Deretter skriver du inn e-postadressen din - i vårt tilfelle nettavisen.test@gmail.com.

5. Telefonen spør også om du vil velge tilkoblingstype POP3 eller IMAP. Ettersom vi har vært inne i Gmail og aktivert POP, velger vi dette alternativet.

6. «Innkommende server» er pop.gmail.com, «brukernavn» er e-postadressen, mens passordet er det samme som på e-postkontoen din.

Klikk på bildet for å forstørre.

7. «Utgående server» er smtp.gmail.com.

8. I tillegg må du inn i «avanserte innstillinger» og finne «kryptering».

9. Velg SSL under både innkommende og utgående server. Legg inn brukernavn og passord på «utgående brukernavn» og «utgående passord».

10. Sjekk også at innkommende port er 995 og at utgående er 465 eller 587. Dette kom opp som standard på vår Sony Ericsson T650i.

Nå er mobiltelefonen klar for både å motta og sende e-post.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nokia
Nokias enkle telefoner har som oftest Series 40-brukergrensesnitt, mens de mer avanserte modellene har Series 60-brukergrensesnitt. Dersom du er i tvil om du har Series 40 eller 60, kan du se etter menyknappen. Alle Series 60-telefoner har nemlig denne menyknappen.

Slik setter du opp din Nokia for e-post.

Klikk på bildet for å forstørre.

Series 40
1. Det første du gjør er å gå inn i meldingsmenyen på telefonen. Velg så e-post.

2. Du kommer inn i telefonens e-postveileder. Her kan du velge å sette opp telefonen mot de mest kjente gratis e-posttjenestene.

3. Velg «Gmail»

4. Legg til e-postadressen. I vårt tilfelle er dette nettavisen.test@gmail.com

5. Legg til ditt passord. Dette må skrives inn to ganger.

Klikk på bildet for å forstørre.

6. Du vil nå få beskjed om at E-post er klar til bruk, og spørsmål om du ønsker å konfigurere flere innstillinger. Velg «Ja»

7. Bla ned til du kommer til grunnleggende innstillinger for utgående post.

8. Kryss av for «Verdier under» og legg til e-postadressen din og passord. Igjen må dette oppgis to ganger.

9. Bla forbi resten av valgene og lagre alle innstillingene.

10. Lagre e-postkontoen.

Nå er mobiltelefonen klar for både å motta og sende e-post.

Klikk på bildet for å forstørre.

Series 60
1. Først går du inn i meldingsmenyen og velger postkasse. Her blir du bedt om å angi postkasse, og får opp en veileder.

2. Det første du må gjøre er å velge mellom IMAP4 og POP3. Kryss av for sistnevnte.

3. Skriv inn e-postadressen og gå videre til neste bilde.

4. Deretter skriver du inn innkommende server og utgående server, altså pop.gmail.com og smtp.gmail.com.

5. Velg hvilket tilgangspunkt du ønsker å laste ned e-post fra. Vi velger alternativet som tilsvarer den mobiloperatøren vi bruker, men på noen avanserte Nokia-modeller kan du velge mellom mobilnettet eller trådløst internett.

6. Du kan også velge alternativet «spør alltid» og få opp aktuelle alternativer hver gang du sjekker e-posten din.

7. Du velger selv hva du ønsker å bruke som postkassenavn. Vi fortsetter med «Testkonto», og fullfører med dette oppsettet.

Men helt ferdige er vi ikke.

8. Vi må gå inn i «E-post-innstillinger» og åpne de riktige portene.

9. Gå inn i «Tilkoblingsinnstillinger» og «Innkommende e-post».

10. Her legger du til brukernavn, passord, og velger SSL/TLS under «Sikkerhet». Gjør deretter det samme på «Utgående e-post».

Nå er mobiltelefonen klar for både å motta og sende e-post.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.