RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Så Etnas utbrudd fra verdensrommet

Foto: André Kuiper (ESA/NASA)
Sist oppdatert:
Fra sin arbeidsplass på romstasjonenen kunne André Kuipers se Europas høyeste vulkan våkne til liv.

- Som et eksperiment måtte jeg være stille i 10 minutter, så jeg så ut av vinduet. Der så jeg en aktiv Etna!

Lege og astronaut
Slik lød Twitter-meldingen fra en begeistret astronaut fredag formiddag. Nederlandske André Kuipers (53) ble skutt til værs 21. desember og er lege om bord på den Internasjonale romstasjonen (ISS) på oppdrag for den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Følg Kuipers på Twitter her

Samtidig lastet han opp et bilde av utsikten på nettstedet Flickr. Det viser skyen som står til værs fra krateret på den aktive vulkanen.

Firebarnsfaren skal tilbake til jorden i juni 2012. I mellomtiden deler han villig vekk inntrykk og betraktninger fra sitt utsiktspunkt. Astronauten har over 100.000 følgere på Twitter, og på Flickr viser han fram bildene han tar.

Bildet under ble tatt nyttårsaften og viser solnedgangen over romstasjonen.

Just beautiful everytime. Every 90 minutes the colourful dynamic effects of sunset on the ISS

Første utbrudd i 2012
Det var torsdag italienske medier meldte at Etna hadde sitt første utbrudd i det nye året. Etna ligger på østkysten av Sicilia og er Europas høyeste og en av verdens mest aktive vulkaner.

Flytrafikk som normalt
Aske ble blåst 5000 meter til værs, men uten at det forstyrret flytrafikken. Utbruddet varte i noen timer og var som vanlig et spektakulært syn med glødende lava som flommet ut av sprekker i krateret, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA. Like etter klokka 09 var forestillingen over for denne gang.

Folk og myndigheter på Sicilia var bekymret for at utbruddet skulle føre til at flyplassen i Catania måtte stenge, men trafikken fortsatte som normalt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere